Groei melkveehouderij door LTO onderschat
Onder de titel ‘Stont aan de knikker’ ging Brandsma in discussie met Frits van der Schans van het CLM en Hans van Grinsven van het Planbureau voor de Leefomgeving. „In 2011 was de verwachting dat er 20 procent meer melk zou worden geproduceerd na de afschaffing van de melkquotering. Dat kon binnen de mestwetgeving opgevangen worden door tien procent meer koeien te houden en tien procent minder fosfaat via het voerspoor te realiseren. Er is een enorme bobbel aan koeien ontstaan en de reductie via het voerspoor is niet helemaal gehaald”, stelde Brandsma.
Liever fosfaatrechten
Alle drie de sprekers waren het er over eens dat de sector de problemen niet zelf kan oplossen en dat staatssecretaris Dijksma moet ingrijpen. Brandsma pleit voor fosfaatrechten, omdat die melkveehouders de meeste ondernemersruimte zou bieden. Volgens Van der Schans is het lood om oud ijzer.
Vanuit de zaal kwam er overigens nog een hoopvol geluid. Bedrijfsleider Swier van de Vegte van praktijkbedrijf De Marke in Hengelo (GL) gaf aan dat er met fosfaatreductie via voer 20 procent verbetering valt te halen. „Bij ons kregen de koeien 3,8 gram fosfaat en dat is gedaald naar 3,2. Daar is dus best nog iets te halen.”
Tekort aan mestverwerking
Hans van Grinsven gaf vooral een waarschuwing af door vast te stellen dat er te weinig mestverwerkingscapaciteit is gebouwd. „In 2020 is er een tekort dat kan oplopen tot 9 miljoen kg. Bovendien is de mestwetgeving in de Duitse deelstaten tegen de Nederlandse grens aan verder aangescherpt, zodat daar minder mestruimte is. Daar ontstaat een groot knelpunt.”