Sieta van Keimpema: melkveesector raakt uitgeput
De DDB-voorzitter reageert op het bericht dat de NMV zonder voorman zit. In een persbericht laat de NMV weten dat er geen mogelijkheid was om op korte termijn een nieuwe bestuurder aan te wijzen. Volgens Van Keimpema is het niet eenvoudig om nieuwe bestuurders te vinden. „Veehouders kunnen niet meer iedere dag vergaderen. Zij staan onder grote druk qua arbeid en financiën. Een goede bestuurder kiest nu eerder voor zijn eigen bedrijf. Daarbij wordt je als bestuurder afgerekend op regelgeving waar nog nauwelijks invloed op uit te oefenen is. De fosfaatproductie is zo’n voorbeeld. Er spelen zoveel belangen, dat iedere veehouder voor zijn eigen belang opkomt, ook al is dat niet meer het beste voor de totale sector. Belangenbehartigers staan dan voor de onmogelijke taak om toch met een visie te komen.”
Gebrek aan visie
„De afschaffing van het melkquotum schiep hoge verwachtingen. De effecten vallen echter tegen. Nu heerst teleurstelling onder veehouders. De melkprijs schiet onderuit en de regelgeving is totaal onzeker. De overheid neemt geen leiding door een gebrek aan visie. Al die onzekerheden zorgen voor onvrede bij veehouders. Dat laten zij, vaak anoniem en regelmatig ongenuanceerd, blijken op tal van internetsites of in andere media.”
Niet alleen de NMV heeft met onvrede onder leden te maken. Na de bekendmaking van het aftreden van LTO-voorman Siem Jan Schenk, stroomden reacties op verschillende forums en bij de partij zelf binnen, over zijn functioneren. Hij zou niet voor ieders belangen opkomen of niet duidelijk genoeg aanwezig zijn geweest. Nu is LTO Noord op zoek naar een voorzitter die de tevredenheid onder agrariërs moet terugwinnen en die een ‘goede uitstraling’ heeft.
Chaos
Ondertussen worden belangrijke onderwerpen besproken in de politiek. Het fosfaatplafond is waarschijnlijk al overschreden. LTO Noord kwam afgelopen week met haar visie: „De Kringloopwijzer is een belangrijk instrument om te zorgen voor een betere fosfaatefficiëntie op bedrijfsniveau.” LTO Nederland wil met een landelijke verplichting van dit instrument onder het fosfaatplafond blijven. Maar ZLTO lijkt meer te neigen naar het invoeren van fosfaatrechten.
Dierrechten
Volgens Van Keimpema gaat invoering van de Kringloopwijzer geen goedkeuring krijgen vanuit Brussel. „De Minas is in het verleden ook afgekeurd door de Europese Commissie. Een dergelijk systeem is simpelweg niet te controleren en legt een nog hogere administratieve last op. We stevenen af op dierrechten terwijl vervanging van het oude melkquotum door een systeem van flexibele volumeregulering, veel gunstiger had uitgepakt voor de Nederlandse melkveehouders om de markt gezond te kunnen reguleren.”
Uitputting
De DDB-voorzitter ziet liever dat staatssecretaris Sharon Dijksma er in Brussel voor gaat pleiten dat het fosfaatplafond gaat verdwijnen. „Het is helemaal niet gunstig om de markt te willen reguleren door de focus te leggen op de fosfaatproductie. Een koe produceert geen fosfaat maar neemt het op uit het voer en scheidt het weer uit. Binnen een paar decennia heerst er een fosfaattekort. Door nu te focussen op het elimineren van kostbare voedingsstoffen die over een relatief korte tijd, schaars zijn, is onverstandig. De grond raakt zichtbaar uitgeput doordat hoogwaardige voedingsstoffen en het fosfaat uit de bodem verdwijnen, terwijl er nauwelijks mineralen terug de bodem in mogen. Over enkele jaren beschikt de bodem over te weinig fosfaat en hebben we alle mineralen vernietigd.
De overheid zou juist innovaties moeten stimuleren die mineralen uit de mest kunnen halen en ze vervolgens opslaan. Als er dan een tekort dreigt, dan kunnen we die mineralen inzetten.”
Sieta van Keimpema is duidelijk: „Uitputten van grond, bedrijf en veehouder, resulteert in frustratie, onvrede en ernstige vergrijzing van de sector. Om dat tij te keren moet de onzekerheid over de nieuwe regelgeving omtrent fosfaatproductie worden weggenomen. De staatssecretaris is nu aan zet .”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief