‘Engels raaigras past niet binnen huidige bemestingsnormen’

Al jarenlang is het gebruik van enkelvoudig Engels raaigras of in combinatie met het smakelijke timothee de norm. Deckers vraagt zich echter af hoe lang dit nog stand houdt met de bemestingsnormen die de afgelopen jaren zijn gedaald. „We gebruiken rassen die veel stikstof nodig hebben om optimaal te kunnen produceren. Nu de stikstofgift wordt beperkt, zien we duidelijk dat de opbrengst achterblijft en het moeilijk is om het ruw eiwitgehalte in het gras op peil te houden. De potentie die het gras heeft wordt onvoldoende benut.”
Luzerne met gras
Witte klaver, maar vooral ook rode klaver winnen momenteel aan populariteit. Klaver is een vlinderbloemige, bindt stikstof uit de lucht en geeft die af aan de bodem, waardoor het gras over extra stikstof beschikt. DSV ziet echter ook kansen voor het gebruik luzerne in combinatie met gras. Deckers: „Luzerne is ook een vlinderbloemige. In Duitsland is dit gewas al veel langer ingeburgerd. In Nederland komt het ook wel voor, maar dan wordt het veelal enkelvoudig geteeld en kunstmatig gedroogd als structuurbron.”
Het telen van luzerne is alleen geschikt voor maaipercelen. Het voordeel van luzerne ten opzichte van klaver is volgens Deckers dat deze een diepe penwortel heeft en daardoor op droogtegevoelige gronden productiever is. „Door het gewas met het gras in te kuilen ontstaat er een structuurrijk ruwvoer met een hoog eiwitgehalte. Door de combinatie met suikerrijk gras, conserveert de luzerne ook goed. Dit wordt nog wel eens als een probleem ervaren wanneer enkelvoudig luzerne wordt geteeld.”
Opbrengst concurrerend
Wel laat Deckers weten dat luzerne kwetsbaar is voor structuurschade. „Berijdt een perceel met luzerne niet bij natte omstandigheden. Als je een luzerneplant kwijt bent, krijg je hem niet weer terug. Bij goed teeltmanagement kan de combinatie luzerne en gras in opbrengst concurreren met enkelvoudig Engels raaigras.”
Proefvelden
DSV toont op de ruwvoerdagen, die woensdag 17 en donderdag 18 juni worden gehouden op het Aeres Praktijkcentrum in Dronten, een proefveld met gras en luzerne. Ook ligt er ook een demoveld met gras en smalle weegbree. „Smalle weegbree is vooral bedoeld om meer diversiteit onder en boven de grond te krijgen en geeft extra mineralen en spoorelementen aan de koe. Weegbree heeft van zichzelf weinig stikstof nodig. Het is een smakelijke plant die koeien graag eten en is daarmee ook geschikt voor weiden”, aldus Deckers.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: C. van Oostrum, Trekkerweb