Margemonitor: marge is negatief

Dit blijkt uit de Marge-Monitor Melkveehouderij, die Alfa Accountants en Adviseurs samen met Melkvee.nl heeft ontwikkeld.
De daling van de marge heeft volgens Alfa allereerst te maken met de fors gedaalde melkprijs. Daar komt bij dat de kritieke melkprijs op bijna hetzelfde niveau is gebleven. De voerprijs is sinds de tweede helft van 2014 licht gedaald, maar de laatste maanden zijn er nauwelijks verschuivingen te zien op de voermarkt.
Kritieke melkprijs
De kritieke melkprijs voor melkveehouderij Nederland ligt momenteel rond de 35 cent per 100 kilo melk. De gemiddelde melkprijs over de afgelopen 5 maanden ligt gemiddeld onder de 32 cent per kg melk. De ruimte in de rekeningcourant, de beschikking over spaargelden en de houding van de crediteuren, bepalen hoe lang veehouders een lagere melkprijs dan de kritieke melkprijs binnen het bedrijf kunnen opvangen.
Afhankelijk
De schaalvergroting heeft geleid tot meer afhankelijkheid, zegt Alfa. Bedrijven worden groter, waarbij ze tevens meer afhankelijk worden van automatisering, werk door derden en een grotere financiële verplichtingen richting de financier. De vraag is waar kunnen veehouders nog op sturen en als ze zouden willen sturen, betekent dat een forse koerswijziging in hun strategie. Maar kan dat nog wel dan als dit gepaard gaat met nieuwe investeringen?
Banken verlagen de aflossingen op dit moment niet, maar geven in hoofdzaak extra kredietruimte (rekening courant), mooi voor de korte termijn, stelt Alfa, maar wel een dure variant in vergelijking met de rente percentage op lange verstrekte financieringen. Door ernaar te streven om de kritische melkprijs omlaag te brengen kan de afhankelijkheid van derden en vooral van de bank verminderen, waardoor de veehouder zelf de leiding houdt op zijn bedrijf.