Dijksma: geen ruimte om Afrikaantjes toe te staan als vanggewas
Tagetes is toegestaan als vanggewas als onderdeel van een mengsel van vanggewassen. Op deze manier kunnen bloembollentelers grond op natuurlijke wijze ontsmetten voordat het bollenseizoen begint en het gebruik van metam natrium verminderen.
Een probleem daarbij is echter dat Tagetes in het GLB niet geldt als vervanger voor grasland. Melkveehouders die percelen verhuren aan bloembollentelers kunnen de veldjes met Afrikaantjes daarom niet opgeven als grasland en kunnen die niet meetellen bij de mestproductie. Reden voor Hans van der Heijden, bestuurslid van de KAVB om dit probleem aan te kaarten bij de Tweede Kamer en het Europees Parlement.
Geen ruimte
Europarlementslid Jan Huitema en Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber hebben op hun beurt weer vragen gesteld aan de Europese Commissie en aan staatssecretaris Dijksma. Deze laatste antwoordde meteen: zij ziet geen ruimte om Afrikaantjes toe te staan als vanggewas. Dat wil zeggen, Tagetes mag nu al worden gebruikt, maar dan als onderdeel van een mengsel van vanggewassen. Maar het gebruik van enkel Tagetes gaat niet lukken, denkt de staatssecretaris. Dat wordt niet toegestaan door de Europese Commissie.
Op vragen van Dik-Faber of Dijksma dit dan aan kan kaarten bij de Commissie antwoordde de staatssecretaris negatief. ‘We hebben al geprobeerd ruimte te krijgen binnen de Commissie’, antwoordde ze. ‘We zitten nu aan de rand van het speelveld - nog verder en we vallen eraf.’
Grasland is een belangrijk punt voor de EU, vertelde ze de Kamer. Als Nederland hier uitzonderingen op krijgt, komen zevenentwintig andere landen ook met hun eigen wensen. Daar wil de Commissie niet aan beginnen. ‘Nederland zou hierop stuklopen’, stelde Dijksma.
Onbegrip
Dik-Faber legde zich hierbij neer, maar niet zonder tegensputteren. ‘We hebben hier een methode die duidelijk het gebruik van bestrijdingsmiddelen kan verminderen en dan loopt het hierop vast’, zuchtte ze.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: KAVB, Carla Dik-Faber