Vraagtekens Tweede Kamer bij cijfers fosfaatproductie
Vorig jaar lag de fosfaatproductie 0,6 miljoen kilo onder het fosfaatplafond, meldde de staatssecretaris afgelopen maandag aan de kamer. Ze ging daarbij uit van voorlopige CBS-cijfers. Maar in die cijfers zit nog een onzekerheidsmarge van 1 miljoen kilo – met andere woorden, we hebben het plafond misschien al overschreden.
En als dat gebeurt, zou Dijksma dierrechten invoeren in de sector. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer eiste dat ze ook andere alternatieven zou onderzoeken, dus diezelfde maandag meldde ze dat het ministerie ook werkt aan een systeem van fosfaatrechten per bedrijf en aan een systeem van begrenzing van de melkproductie.
Situatie anders dan in 2002
“Het is positief dat de staatssecretaris nu breder kijkt dan dierrechten alleen”, vindt een SGP-woordvoerder. “Maar jammer dat ze zo enghartig enkel kijkt naar dat ene cijfer van het fosfaatplafond.” De situatie is nu heel anders dan in 2002, toen het plafond werd vastgelegd, stelt hij. Veel meer mest wordt afgezet buiten de sector of naar het buitenland, maar daar houdt de staatssecretaris geen rekening mee.
Discussie niet in Den Haag
Dat vindt de VVD ook. “We zouden de discussie niet in Den Haag moeten voeren, maar in Brussel”, stelt Helma Lodders. “Mestverwerking komt op gang, pluimveemest wordt verbrand, en we kunnen nu mineralenconcentraat uit mest halen – zaken waar in 2002 geen rekening mee is gehouden.”
CDA’er Jaco Geurts wil een discussie over de cijfers. “Alle mest die nu duurzaam wordt verwerkt wordt ook meegenomen,” stelt hij. “Daarmee straf je die duurzaamheidsinitiatieven af.”
Eenheden per hectare
De PvdA vraagt zich af waarom Dijksma enkel deze drie alternatieven onderzoekt. “Waarom heeft ze bijvoorbeeld een systeem van eenheden per hectare niet meegenomen?”, vraagt Sjoera Dikkers. “Dat sluit mooi aan bij het systeem van grondgebondenheid dat in de AMvB is vastgelegd.” Zij pleit voor verschillende normen voor intensieve en extensieve melkveehouderijen, zodat die laatste niet de dupe worden van de uitbreidingsdrang van die eerste.