'Dijksma heeft motie onvoldoende uitgevoerd'
Dik-Faber was de opsteller van de motie die Dijksma vroeg om alle alternatieven voor dierrechten aan de Tweede Kamer ter keuze voor te leggen, en waar een meerderheid van de Kamer mee heeft ingestemd. Afgelopen maandag liet de staatssecretaris weten deze motie uit te voeren door een drietal varianten uit te werken; naast melkveerechten ook een systeem van fosfaatrechten en een systeem van beperking van de melkproductie per dier of per bedrijf.
Tijd verloren
"Het is vreemd dat de staatssecretaris deze varianten nog moet uitwerken", vindt Dik-Faber. "Ze heeft altijd verteld dat haar ministerie alle alternatieven heeft onderzocht en dat melkveerechten de meest geschikte optie was. Maar als dat zo is, dan had ze die alternatieven meteen kunnen tonen." Nu gaat kostbare tijd verloren, vindt de politicus.
Dijksma zal de alternatieven vlak voor het reces presenteren, en dan kan de Kamer hier pas in september, als het reces is afgelopen, daarover debatteren. Daarmee blijven boeren onnodig lang in onzekerheid.
Fosfaatruimte reserveren
Van de gepresenteerde alternatieven spreekt een systeem van fosfaatrechten Dik-Faber het meeste aan. Deze sturen immers direct op het probleem. Maar ook hier zitten haken en ogen aan, vindt ze. Er is bijvoorbeeld geen onderscheid tussen intensieve en extensieve bedrijven. De ChristenUnie had voorgesteld om dat wel te doen, door fosfaatruimte te reserveren voor extensieve bedrijven, maar de staatssecretaris zal dat voorstel niet volgen.