![Topmaïs logo](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/37/042/logo-topmais.627x111.png)
Smit ontwikkelt machine om maïs bij te bemesten
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/55/844/6bca6efd0.-detail.jpg)
Daarnaast zaait Smit in dezelfde werkgang gras als groenbemester in, zodat hij ook aan de vergroeningseis in het nieuwe GLB kan voldoen.
Rekenprogramma
Smit en rundveeadviseur Aart Piet Box van Agrifirm kwamen aan de hand van een rekenprogramma tot de conclusie dat het beste moment voor bijbemesten in maïs half juni is, zodat de plant de minerale kunstmest in juli kan benutten. Dit om een hogere hectare-opbrengst te realiseren. Om te voorkomen dat bladverbranding plaatsvindt – doordat er korrels op het gewas komen – moet de kunstmest tussen de plantjes op de grond worden aangebracht.
Techniek uit ijsbergslateelt
Smit: ‘De techniek heb ik overgenomen uit de ijsbergslateelt. Hierin wordt al jaren op deze manier bemest. We hebben dit principe gecombineerd met een machine die ook gras kan inzaaien. Een basismachine voor grasonderzaai is er al jaren, wij hebben hier de bemesting aan toegevoegd.’
De machine bestaat uit een omgebouwde wiedeg. De kunstmest gaat in een fronttank op de trekker en wordt door een ventilator naar achteren geblazen. Daar zit een verdeelkop, die de korrels over 16 slangen op de wiedeg verdeelt, 2 slangen per rij maïs, op 10 centimeter afstand van de maïsplant.
Grondbewerking
Omdat op GPS is gezaaid, weet Smit precies waar de lijnen van de maïs staan. De slangen zitten vooraan op de wiedeg, zodat de kunstmest een beetje in de grond wordt ‘gekrabd’. Daardoor vindt er tevens grondbewerking plaats.
Lees het volledige artikel in de Agraaf en Stal & Akker van zaterdag 23 mei, of in de komende edities van de Veldpost en Vee & Gewas die zaterdag 30 mei verschijnen.