Pluimveesector voelt zich benadeeld door groei melkveehouderij
Invoering van fosfaatrechten voor alle dierlijke sectoren wordt door meerdere politieke partijen gezien als reëel alternatief voor dierrechten. Maar volgens de NVP worden met de invoering van fosfaat-productierechten, fundamentele zaken over het hoofd gezien, schrijft de organisatie in een persbericht.
Straf voor goed gedrag
De NVP geeft aan dat de pluimveesector al sinds 2008 maatregelen treft waardoor de sector binnen het aan haar toegekende aandeel van het Nederlandse fosfaatplafond blijft.
„De pluimveesector zorgt zelf voor het verwerken en/of exporteren van 93 procent van de Nederlandse kippenmest. Uitstekende prestaties waarvoor de sector beloond moet worden, in plaats van afgestraft”, aldus De Haan.
Duurzame mestverwerking
De Nederlandse pluimveesector werkt al een decennium aan duurzame verwerking van kippenmest, waar zowel energie als hoogwaardige organische mestgranulaten van worden vervaardigd.
In toenemende mate zijn deze organische fosfaatproducten een gewild exportproduct. Slechts 7 procent van de Nederlandse kippenmest komt op de Nederlandse bodem terecht. De pluimveesector was beloofd dat per 1 januari 2015 de pluimveerechten zouden verdwijnen, maar deze belofte is niet nagekomen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.