DMK: ‘Nederlandse kaasproducenten profiteren van fusie’

Schwaiger verbaast zich over de ‘angst’ bij sommige partijen in Nederland over dat de Nederlandse kaasproductie in Duitse handen zou vallen. „Door ons distributienetwerk kunnen we de Nederlandse kaas wereldwijd verspreiden. Indirect profiteren ook andere Nederlandse kaasproducenten daarvan.”
Geloofwaardigheid
Schwaiger benadrukt dat Nederlandse kaas ook in de toekomst van Nederlandse boeren afkomstig blijft. „We zullen daar niets aan veranderen, omdat dat onze geloofwaardigheid aantast.” Hij geeft aan dat DOC in de toekomst als een zelfstandige dochteronderneming van DMK zal opereren. „DOC blijft onafhankelijk.” Wel krijgen alle leden dezelfde prijs uitbetaald, al mogen de coöperaties het geld zelf verdelen.
Korte termijn visie
De benedengemiddelde melkprijs die DMK uitbetaalt, rechtvaardigt Schwaiger met het feit dat zijn onderneming fors heeft geïnvesteerd. Hij erkent dat andere zuivelfabrieken een hogere melkprijs uitbetalen. „Maar deze ondernemingen hebben nauwelijks geïnvesteerd of zijn zelfs ingeteerd op het eigen vermogen, om de melkprijs te ondersteunen. Op korte termijn werpt deze strategie misschien zijn vruchten af, maar op de lange termijn zullen deze ondernemingen van het toneel verdwijnen.”
DMK stemt ook
Schwaiger ziet de fusie van Friesland Foods en Campina als voorbeeld en stelt dat de Duitse zuivelindustrie daar duidelijk bij achterblijft. „Maar we zijn goed op weg en zullen in de toekomst oogsten wat we hebben gezaaid.” Schwaiger wijst erop dat na de stemming van de DOC-leden op 21 mei, de DMK-vertegenwoordigers op 17 juni stemmen. Als beide positief zijn, moet er nog gewacht worden op goedkeuring door de Europese Commissie, waarna de fusie van kracht wordt.
Lees hier het volledige interview (in het Duits).
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: DMK