'Echte cijfers nodig voor discussie fosfaatplafond'
De meeste mensen die dat roepen, denkt Van Stralen, baseren zich op CBS-schattingen van het aantal stuks melkvee voor 2014 en laten daar een forfaitaire fosfaatproductie op los. En die data zijn onnauwkeurig. De LTO-specialist werkt met cijfers van het CRV, de laatste, nog niet gepubliceerde, schattingen van LTO, en met de daadwerkelijke fosforgehaltes in ruwvoer en mengvoer. "En dat levert een veel nauwkeuriger beeld op."
Maar het beeld is vooral actueler. Doordat de LTO de beschikking heeft over de laatste gegevens kan de organisatie, samen met de NZO en Nevedi, pro-actief bijsturen. Dus niet wanneer het CBS meldt dat het fosfaatplafond is overschreden, maar voordat die overschrijding een feit wordt.
Ingrijpen
"En we zitten nu gevaarlijk dichtbij", meent Van Stralen. Niet enkel de melkproductie ligt hoog, maar door prima groeiomstandigheden in 2014 liggen de fosforgehaltes van gras- en snijmaiskuilen ook hoog. "Als we niets zouden doen, krijgen de critici gelijk. Daarom grijpen we in."
Vanaf juli gaat gaat het fosforgehalte in mengvoer omlaag van 4,6 gram per kilo naar 4,3 gram. En mocht dat niet genoeg zijn, dan wordt vanaf volgend jaar de kringloopwijzer verplicht voor alle melkveehouders, niet enkel die met een overschot. Dan kunnen de zuivelaars daarop sturen en verplichtingen stellen aan hun leveranciers.