Grondgebondenheid toch in wet
In een debat met de Eerste Kamer hierover gaven dinsdag enkele partijen (SP, GroenLinks, PvdD en OSF) aan de grondgebondenheid zoals die nu is opgenomen in de AMvB, niet voldoende te vinden.
Kopie AMvB
Dijksma gaf aan dat het wetsvoorstel niet anders zal zijn dan de AMvB, maar dat het een kopie van de AMvB zal zijn. Staatssecretaris Dijksma gaf ook aan dat zij niet kan garanderen dat een dergelijk wetsvoorstel voor 1 september 2015 wordt voorgelegd aan de Tweede Kamer, aangezien in het wetgevingsproces meerdere factoren en actoren een rol spelen.
Dierrechten
De staatssecretaris gaf ook aan dat ze is begonnen met het voorbereiden van een stelsel van dierrechten, voor het geval dat het fosfaatplafond wordt bereikt.
Een motie op initiatief van de ChristenUnie waarin staat dat Dijksma met alternatieven moet komen voor haar plan om de mestproductie van melkveebedrijven te beperken, werd gisteren aangenomen. CDA en SGP steunden de motie. Volgens ChristenUnie-Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber stimuleert de staatssecretaris met koerechten de melkveehouders om een zo hoog mogelijke melkproductie per koe te realiseren en jaagt ze de boeren op hoge kosten.
Lees meer over de argumenten van Dik-Faber in de landbouwvakbladen Vee & Gewas en Veldpost van zaterdag 2 mei.