Dijksma geeft niet meer ruimte voor knelgevallen
“Niet iedereen die beperkt wordt door de AMvB is automatisch een knelgeval”, hield ze CDA-kamerlid Jaco Geurts voor, die had gevraagd om een ruimere knelgevallenregeling. “En niet iedereen moet dus geholpen worden.” Zij vond de regeling die nu in de AmvB staat, voor ondernemers die verplichtingen voor mestverwerking zijn aangegaan, wel genoeg.
Wel wilde ze uitleggen waarom ze zo strikt vasthoudt aan die nauwe regeling. “Als je in dit soort zaken ruimhartig bent, krijg je duizenden bezwaarschriften van ondernemers – geholpen door hun sectororganisaties en door adviseurs”, stelde ze. “En waarvoor heb je dan een AMvB? Als die niemand raakt, heeft hij ook geen effect.” Ze wees er nog eens op dat het de Kamer en de sector waren die grondgebondenheid wilden. Maar die krijg je niet als er uitzonderingen worden gemaakt voor iedereen die zich door de regels gehinderd voelt.
Loket
Wel stemde ze in met een verzoek van Geurts en PVV-kamerlid Dion Graus om een loket te openen dat boeren helpt bij vragen over de regeling. Dat zou dan bemand worden door deskundigen uit het ministerie en van de RVO.
Wetsvoorstel
Ook ter linkerzijde vingen partijen bot. GroenLinks, de Partij van de Dieren en de SP wilden dat de staatssecretaris in plaats van de AMvB een wetsvoorstel zou maken, maar dat leek haar geen goed idee. Daarmee zou het hele besluitvormingstraject maar worden opgeschoven – het zou sowieso onmogelijk zijn om dat wetsvoorstel voor 1 januari af te ronden, en daarmee vervalt ook het referentiejaar 2014. Maar Dijksma wil nu met de Kamer vaststellen hoe de AMvB er definitief uit gaat zien. “Daarmee verschaffen wij de boeren de benodigde duidelijkheid, want daar zitten ze echt op te wachten”, zei ze.
Weidegang
Ook vond ze het niet nodig om – een andere wens van links – weidegang in de AMvB vast te leggen. Dat is volgens haar toch echt een apart onderwerp. En een dat bovendien beter in de sector zelf kan worden geregeld. Dijksma’s ambitie is wel om de weidegang te vergroten, maar, zo stelde ze, “op dit terrein is een premie van de coöperatie effectiever dan wetgeving.” Ook raakt wetgeving aan het verdienmodel van boeren. Dijksma gaf aan met de sector in gesprek te zijn om die 80 procent weidegang te bereiken.