DOC Kaas op weg naar ‘onontkoombare’ fusie

In 2011 stelde toenmalig DOC-directeur Jannes Oosterveld voor – schijnbaar vanuit het niets – om te fuseren met het Duitse DMK. Met bijna 60 procent stemde een meerderheid van de leden voor, echter te weinig voor de statutair vastgelegde benodigde meerderheid van twee derde van de leden.
Marc Ligthart-effect
Op 19 maart jongstleden werd er een fusievoorstel met dezelfde partner gepresenteerd. De verwachting is dat de fusie nu wel doorgaat, omdat zelfs de meest kritische leden van destijds nu een heel andere toon aanslaan. Er lijkt sprake van een ‘Marc Ligthart-effect’. De nieuwe directeur verpakt de boodschap duidelijk anders dan zijn voorganger.
In been geschoten
Toch blijft de vraag spelen of de tegenstemmers van toen, zichzelf en hun collega’s niet in het been hebben geschoten. Bij een fusie per 2012 waren de hobbels die de samenvloeiing in het begin geven, nu al verwerkt. DMK betaalde toen minder melkgeld uit dan DOC, maar zegde destijds een compensatie van drie jaar lang een plus van 2 cent melkgeld toe. De ‘bonus’ is nu zeker drie keer minder.
Vertrouwen broos
Ondanks de relatieve rust is het vertrouwen broos. Andere Nederlandse zuivelondernemingen melden dat ze de laatste tijd worden benaderd door DOC-boeren. Die hebben na een fusie namelijk een opzegtermijn van slechts een maand. Overstappen is echter ook niet zonder nadelen en de meeste leden zullen dan ook gewoon blijven. Die groep begrijpt wel dat wanneer het fusievoorstel opnieuw wordt weggestemd, de deur naar DMK definitief dicht zit en blijft.
Een uitgebreide beschouwing rondom de fusieperikelen tussen DOC Kaas en DMK leest u in het Melkvee Magazine van zaterdag 25 april.
Tekst: Sjoerd Hofstee, Anne Hiemstra