Franse supermarkten boycotten ‘duizendkoeienboerderij’
Dat stelt de Franse krant ‘Les Echos’. Ramery is eigenaar van de zogenaamde ‘boerderij van duizend koeien’ in Drucat, een plaatsje in het noorden van Frankrijk. De boerderij, waar vijfhonderd koeien worden gehouden zonder weidegang, is sinds de oprichting in september 2014 al het onderwerp van discussie.
Schriftelijke verklaring
Deze discussie heeft nu ook de Franse supermarkten bereikt, die producten waarin melk van de boerderij verwerkt zit, niet in hun schappen willen hebben. Zij verlangen van Agrial een schriftelijke verklaring daaromtrent. Agrial produceert yoghurt en andere zuivelproducten onder eigen merk, maar ook voor de huismerken van supermarkten.
Agrial heeft hiermee ingestemd. Volgens de krant verkoopt Agrial de melk rechtstreeks door naar een andere verwerker, maar welke verwerker dat is, wordt niet vermeld. Een locale actiegroep denkt dat de melk naar België gaat.
'Niet mijn probleem'
Ramery zit er niet mee. „Op het moment dat onze melk is opgehaald, is het ons eigendom niet meer”, vertelt een woordvoerder. „Dan is het het probleem van Agrial.” Maar hij vindt het jammer dat de supermarkten bedenkingen hebben bij zijn melk. „Die is van goede kwaliteit en verschilt niet veel van wat ze in Duitsland kopen.” Duitsland kent verschillende bedrijven met een grote melkveestapel.
Duitsland, en ook Denemarken, kennen verschillende bedrijven met een grote melkveestapel. In Nederland zal het aantal grote bedrijven, met meer dan 250 melkkoeien, in 2020 verdubbeld (> 500) zijn ten opzichte van 2013 (250). Dat zijn de conclusies uit het rapport van Alterra Wageningen UR, ‘Impact groei melkveehouderij op weidegang en landschap’.
Nederlandse supermarkten hebben overigens geen probleem met grootschaligheid. ‘Ons uitgangspunt is dat melk veilig moet zijn, gezond, duurzaam en lekker,” stelt Marc Jansen, directeur bij supermarktenkoepel CML, in het Financieel Dagblad. „De schaal maakt in principe niet uit.”
Strak toezicht
De Franse branche-organisatie CNIEL – te vergelijken met het Nederlandse ZuivelNL – bevestigt dat er niets mis is met de kwaliteit van de melk van Ramery. „In dit type veehouderij is het toezicht op de hygiëne heel erg strak georganiseerd,” stelt de organisatie.
Maatregelen zoals een boycot van melk gaan ook gevolgen hebben voor andere bedrijven met grootse plannen. In de Loire-streek ligt een ontwerp klaar voor een melkveehouderij met 2200 koeien. In Bretagne komt een grote varkensstal.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Liberation