‘3 melkproducten per dag voor gezonde botten’

Negatieve berichtgeving over het gebruik van melkproducten, riep vragen op bij botspecialisten. Daarop werd op internationale schaal het symposium ‘Dairy and bone health: turning facts and beliefs into clinical practice’ georganiseerd in Milaan. Op het symposium werden onderzoeksresultaten getoond die het effect van melk op de lichaamsgezondheid weergeven. Naast wetenschappelijke onderzoeksvragen rond melkproducten en botgezondheid werden ook andere beweringen rond zuivel besproken. Meer dan 300 artsen, wetenschappers en onderzoekers woonden dit symposium bij.
Gunstig effect
Bij kinderen en jong volwassenen is het effect op de botgezondheid volgens hem ‘ruimschoots aangetoond’. Bij volwassenen hebben melkproducten een gunstig effect op de botmineraaldensiteit en op bloedmarkers van het botmetabolisme. Dat komt doordat melkproducten rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen waaronder calcium en eiwitten.
Verschillende onderzoeksresultaten laten zien dat voldoende calcium en vitamine D het risico op osteoporose, ook wel ‘broze botten’ genoemd en op fracturen verlagen. Prof. Jean-Yves Reginster, diensthoofd botziekten van het Centre Hôpital Universitaire (CHU) van Luik benadrukt dat een goede voeding met voldoende calcium altijd voorrang moet krijgen op supplementen. „300 gram brocolli is nodig om evenveel calcium op te nemen als met een glas melk.”
Bruyère: „ De gemiddelde calciuminname is vooral bij vrouwen en ouderen nog ondermaats.” „Het positieve effect van melk op de botgezondheid moet meer aandacht krijgen”, zo stelt Prof. Reginster. Hij toont enkele cijfers. In Europa werden meer dan 22 miljoen vrouwen ouder dan 50 (22 procent van de populatie) en 5,5 miljoen mannen (7 procent van de populatie) getroffen door Osteoporose.
Zaaien van twijfels
Er is geen bewijs dat melk en melkproducten het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten of diabetes type 2 verhogen, aldus Prof. Jean-Jacques Body, hoofd medische dienst CHU Brugmann in Brussel. Hij stoort zich aan het getouwtrek rond de kwestie of melk nu gezond is of niet. Het zaait volgens hem twijfels bij consumenten en patiënten, terwijl er tot op heden voldoende bewijs is dat de aanbevolen drie porties melkproducten per dag, goed zijn voor de gezondheid.
Bron: VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief