Dijksma mag muizenschade vergoeden
De staatssecretaris heeft aan de Europese Commissie drie maatregelen voorgelegd om muizenschade te bestrijden. Dat was nodig omdat de maatregelen raken aan het Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De Commissie constateerde dat er voldoende randvoorwaarden zijn ingebouwd om schade aan de waterkwaliteit te beperken, maar wijst erop dat de maatregelen beperkt moeten blijven tot dit jaar.
Maatregelen
Daarom mogen boeren met ernstige muizenschade – bedrijven waarvan de grasopbrengst minstens een kwart lager is dan normaal – de volgende maatregelen tegemoetzien:
- Ze mogen beroep doen op de calamiteitenregeling voor plaagdieren. De huidige regeling betreft enkel schade door vraat van emelten en engerlingen; nu vallen muizen daar ook onder.
- Ze krijgen een langere uitrijdperiode voor dierlijke mest voor heringezaaide percelen. Normaal eindigt de uitrijdperiode op 31 augustus; zij mogen tot 16 september nog mest uitrijden.
- Het percentage grasland dat een bedrijf moet hebben, wil het voor derogatie in aanmerking komen, wordt verlaagd van 80 procent naar 65 procent voor de getroffen bedrijven. Wel mag maximaal per hectare 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest worden gebruikt op het areaal van andere gewassen.
Ondernemers die van een of meer van deze regelingen gebruik wilen moeten dat vooraf melden aan de RVO.
Waardering
De staatssecretaris waardeert het begrip dat de Europese Commissie toont voor de ernstige situatie waarin boeren zich bevinden. “Deze maatregelen dragen ertoe bij dat gezonde bedrijven die nu door ernstige muizenschade getroffen zijn, zich weer van deze situatie kunnen herstellen”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Wel vindt ze het cruciaal dat de sector, het waterschap en andere betrokken partijen preventieve maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.
Huzarenstukje
Ook LTO is blij. “Staatssecretaris Dijksma heeft een huzarenstukje geleverd”, zegt beleidsadviseur Mest en Milieu Wiebren van Stralen. “Het hoogst haalbare wat zo’n korte termijn van Brussel werd gevraagd, is inderdaad bereikt.” Tijdens een bezoek aan de getroffen bedrijven heeft Dijksma beloofd dat ze zich in Brussel zou inspannen voor de noodzakelijke maatregelen, en ze heeft woord gehouden. Van Stralen vindt de snelle reactie uit Brussel opmerkelijk, temeer omdat de Commissie vorig jaar de derogatie pas laat en na intensieve onderhandelingen goedkeurde.
Satellietbeelden
De veldmuizen hebben meer dan 20.000 hectare grasland verwoest. De aantastingen zijn zelfs op satellietbeelden te zien. Naast de herstelwerkzaamheden gaan de kosten voor de boeren ook vooral zitten in de aankoop van vervangend voer. Van Stralen: “Hoewel het nog maar de vraag is of de muizenplaag voorbij is, kunnen boeren de reeds geleden schade weer proberen in te lopen. Aan het herstel van de grasmat wordt nu met gunstig voorjaarsweer volop gewerkt.”