'Melkprijs stijgt op lange termijn minder hard dan verwacht'
Daarnaast staan een aantal bedrijven voor de uitdaging hun strategie te herzien en in te zetten op een optimale en duurzame productieontwikkeling, rekening houdend met de randvoorwaarden vanuit het milieu (mest).
Dat zijn enkele opvallende punten in de studie ‘What will happen after the EU milk quota system expires in 2015? An assessment of the Dutch dairy sector’, die LEI Wageningen UR vrijdag 10 april publiceert.
Afhankelijk van marktomstandigheden
De geprognosticeerde toename hangt af van de verwachte marktomstandigheden (in het bijzonder de melkprijsontwikkeling), en van andere factoren die bepalend zijn voor de structuur van de Nederlandse zuivel en een toenemende vraag in Azië.
Sinds 2006 zijn de prijzen voor melkproducten op een hoger niveau, en de verwachting is dat dit zo blijft in de toekomst. Al zullen door een hogere Europese productie dan eerder geschat door de OECD-FAO de prijzen minder hard stijgen dan eerst werd aangenomen.
Melkproductie Noord-Europa groeit
Naar verwachting zal de melkproductie in de omringende EU-lidstaten ook toenemen. Met name in Noord-Europa zal de melkproductie groeien, met uitzondering van Scandinavië.
De toename van de melkproductie in Polen, Duitsland, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Ierland en België en Frankrijk wordt geschat op circa 12 miljoen ton. Er zijn ook lidstaten waarin de melkproductie onder druk komt te staan, maar per saldo zal de melkproductie in de komende 10 jaar in de EU met circa 8 procent toenemen.
Fluctuerende prijzen op wereldmarkt
De EU zal in de toekomst als gevolg van de productiestijging aanzienlijk meer zuivelproducten exporteren, wat betekent dat ook de Nederlandse melkveesector afhankelijker wordt van de sterk fluctuerende prijzen op de wereldmarkt.