Euronext lanceert termijncontracten zuivel
De timing, op de vooravond van het verdwijnen van het melkquotum, is niet toevallig. Nicholas Kennedy, hoofd ontwikkeling grondstofderivaten van Euronext, wijst erop dat het wegvallen van het quotum een mondiale markt die toch al sterk beïnvloed wordt door geopolitieke ontwikkelingen, het weer en voederkosten, nog volatieler maakt.
De financiële producten die Euronext nu aanbiedt geven bedrijven de mogelijkheid om hun risico’s beter te managen. Als die bijvoorbeeld zien dat ze over een jaar weipoeder nodig hebben, kunnen ze via deze contracten de prijs daarvan nu al vastleggen. Ze zijn dan niet afhankelijk van de prijsontwikkeling in het jaar dat volgt. Volgens Kennedy is hier een grote behoefte aan bij producenten en verwerkers van zuivelproducten.
Termijncontracten kunnen worden afgesloten voor een periode vanaf een maand tot achtien maanden. Ze sluiten telkens in de laatste week van de maand.
Voorspellende waarde
De melkproducenten zelf kunnen er nog niet veel mee. De melkprijs kan er niet goed mee worden afgedekt, want er worden geen contracten afgesloten voor melk, enkel voor enkele afgeleide producten. Wel kunnen ze de prijzen van de contracten voor de komende achtien maanden volgen. Die prijzen tonen de samengenomen verwachtingen van alle partijen in de markt. Daarmee hebben die een zekere voorspellende waarde, al kunnen de prijzen van dag tot dag verschillen.
De daadwerkelijke contracten kunnen worden verhandeld vanaf 13 april. De eerste contracten sluiten eind juni.