Melkveewet omhelsd door zuivelsector

Met de vandaag gepresenteerde nadere invulling van de ‘Melkveewet’ stelt staatssecretaris Dijksma melkveehouders in staat hun bedrijf uit te breiden, onder de voorwaarde dat zij voor een deel van die groei grond verwerven, om de extra mest kwijt te kunnen. De zuivelsector kwam zelf met een visie en nam al eerder maatregelen die - nu blijkt - in lijn liggen met het genomen besluit.
Visie zuivelsector
De visie van de zuivelsector luidt als volgt; de melkveehouderij moet grondgebonden blijven, met mogelijkheden voor het behoud van weidegang en dat er geproduceerd wordt binnen de milieuvoorwaarden.
De zuivelsector kwam met een voorstel om de bedrijfsomvang te koppelen aan het aantal hectares dat een bedrijf in gebruik heeft. In de voorgestelde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) komt de maatregel terug om bij toename van het aantal melkkoeien op een bedrijf met een mestoverschot groter dan 20 kilogram per hectare, ook de hoeveelheid grond in gebruik te laten toenemen. De wens van onder andere LTO en NZO was dat daarmee de verhouding tussen de omvang van de veestapel en de hoeveelheid grond in balans blijft. En die wens is volgens deze partijen nu gewaarborgd.
KringloopWijzer
Volgens de zuivelsector geeft de AMvB extra stimulans aan de maatregelen die de zuivelsector al heeft genomen. Het is namelijk voor bedrijven met een fosfaatoverschot verplicht om gebruik te maken van de KringloopWijzer als instrument voor een efficiëntere benutting van mineralen.
Daarnaast hebben de partijen met de veevoersector aanvullende afspraken gemaakt over het verder verminderen van fosfaat in het veevoer. Het doel van deze maatregelen is om melk binnen de milieuvoorwaarden, met een efficiënter gebruik van grondstoffen te produceren, aldus de zuivelsector.
Regionale kringlopen
Er komt voorlopig geen stimulans voor melkveehouders om regionale kringlopen verder te sluiten. LTO, NZO, NMV en NAJK gaan daarom op korte termijn met staatssecretaris Sharon Dijksma om tafel, in de hoop hier toch een oplossing voor te vinden.
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Agrio archief