Intensivering resulteert in methaan reductie

Het overzicht ‘Methaanemissie reducerende maatregelen’ laat zien op welke punten veehouders winst kunnen behalen wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. Opvallend is dat het meeste voordeel is behaald op intensivering. Meer melk per koe, meer krachtvoer per koe en efficiënter omgaan met voer, laten volgens het onderzoek de sterkste reductie zien.
Minder effectief
Maatregelen als, mest zo kort mogelijk opslaan, goed grasland management en voeren van een methaan reducerend rantsoen, schijnen minder effectief te werken. In het overzicht is te lezen dat hier nauwelijks of geen resultaat mee te behalen is.
In de studiegroepen zijn vijf thema’s behandeld, ruwvoeropbrengst, bemesting, voerefficiëntie, diergezondheid en economie en arbeid. Met behulp van de kringloopwijzer kregen de veehouders inzicht in bedrijfseigen cijfers. Sommige van die indicatoren hebben een relatie met broeikasgasemissie, waaronder stikstofefficiëntie van het vee, stikstofefficiëntie van de bodem en voerefficiëntie van de veestapel.
Kengetallen herkenbaar
Naast maatschappelijk verantwoord produceren, is verhoging van de winst en reductie van broeikasgasemissie van methaan en andere schadelijke gassen mogelijk. Veehouders in het praktijknetwerk kregen in plaats van ingewikkelde termen met betrekking tot de gassen en emissie bronnen, andere kengetallen om mee te werken. DLV adviseur Janneke Straver: „We zagen dat getallen die staan voor bedrijfsoptimalisatie zowel direct als indirect effect hebben op broeikasgasemissies. Daarom werken we in de studiegroepen met praktische onderwerpen als; voerefficiëntie, vervangingspercentage of vruchtbaarheidscijfers.”
Bedrijfsverschillen
Uit het onderzoek zijn geen concrete cijfers beschikbaar die de mate van reductie aangeven per onderwerp. Het schijnt zelfs zo te zijn dat sommige maatregelen elkaar in de weg zitten. Daarom staan de voor en nadelen ook genoemd in het overzicht. Straver: „Een bedrijfsoptimum verschilt per bedrijf, de benodigde maatregelen zijn dus ook bedrijfsafhankelijk. Denk aan een bedrijf dat wil groeien en veel vaarzen aanhoudt. Deze groep dieren is minder voerefficiënt , maar toch zijn er ook hier mogelijkheden. De gepresenteerde handvatten geven iedere veehouder informatie waarmee hij of zij een stap dichter komt bij het reduceren van broeikasgasemissies.”
Tekst: Monica van der Hall
Beeld: DLV