Beste boerenkaas komt uit Vlist

De jury beoordeelde de winnende Goudse Boerenkaas van Kaasboerderij Van Eijk met een 9,4, de technische keurmeesters gaven 95 punten voor deze 10 maanden gerijpte boerenkaas van ruim 20 kilo.
Op een tweede en derde plaats eindigden Gebr. Van der Plas (Sassenheim) en Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering). Hoeve Waterrijk (Rijpwetering) werd winnaar ‘kaas met een verhaal’ met Boeren Goudse Oplegkaas en De Mekkerstee (Ouddorp) werd winnaar ‘overige categorieën kaas’ met geitenkaas.
Goudse Boerenkaas is de soort die op ruim 90 procent van de 253 kaasboerderijen die Nederland telt gemaakt wordt.
Jaarlijks evenement
Cum Laude is de landelijke wedstrijd om de lekkerste zuivelproducten van de boerderij. Gemaakt door de boer en boerin zelf, met de melk van hun eigen koeien, geiten of schapen. Wat 27 jaar geleden begon als een verkiezing om de beste Goudse Boerenkaas, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan boeren met alle mogelijke soorten zuivel – met inbegrip van kaas – kunnen deelnemen.
Dit jaar waren er 185 deelnemende producten van de boerderij. De kazen zijn op 16 maart door professionele kaaskeurmeesters beoordeeld op geur en smaak, maar ook op aspecten als uiterlijke verzorging, doorsnede en ‘smedigheid’. Vervolgens zijn de kazen die de technische keuring hebben doorstaan en alle deelnemende zuivelproducten op 17 maart in een uitgebreide proeverij een dag lang door 30 smaakdeskundigen beoordeeld op geur en smaak.
Alle categorie-winnaars mogen samen met de top-25 boeren in de categorie Goudse Boerenkaas tijdelijk het predicaat ‘Cum Laude’ voeren.
Alle prijswinnaars
Een overzicht van alle prijswinnaars Cum Laude 2015 in de verschillende categorieën:
Goudse Boerenkaas (gemaakt in 2014):
Kaasboerderij Van Eijk (Vlist)
Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
Rotteveel Boerenkaas (Rijpwetering)
Kaas met een verhaal: Hoeve Waterrijk (Rijpwetering)
Overige categorieën kaas:
De Mekkerstee (Ouddorp) met geitenkaas (overall winnaar overige categorieën kaas)
Boeren-Leidse kaas: De Sophiahoeve (Warmond)
Oude Goudse Boerenkaas: Gebr. Van der Plas (Sassenheim)
‘Kaas van de boerderij’: Mts. J.Th. v/d Geest & E.M. v/d Geest v/d Burg (Oud Ade)
Kruidenkaas: De Ruurhoeve (Hoogeloon)
Boerderijzuivel:
Boerenboter: VOF M.L. Ruiten (Kaag), tevens overall winnaar boerderijzuivel
Boerenkarnemelk: den Eelder (Well)
Boerenyoghurt: Weerribben Zuivel (Nederland, Ov.) met Griekse boerenyoghurt
Zuivelspecialiteiten van de boerderij: den Eelder (Well) met roomyoghurt met Nederlandse aardbeien en rabarber.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Voorlichtinsbureau Boerderijzuivel, www.boerderijzuivel.nl.