Melkveewet-AMvB ook effect op groei 2015
Oorspronkelijk had Dijksma toegezegd dat ze de AMvB voor één maart aan de Eerste en Tweede Kamer zou voorleggen. Die datum heeft ze niet gehaald, reden voor senator Nico Koffeman (PvdD) om de staatssecretaris naar de Eerste Kamer te roepen. Hij maakt zich zorgen dat zonder AMvB melkveehouders en masse meer melk – en dus mest – gaan produceren als het quotum verdwijnt.
Zo’n vaart zal dat niet lopen, stelde Dijksma. De AMvB zal, eenmaal aangenomen, ook voor 2015 gelden. Dat betekent dat als een ondernemer dit jaar grondloos groeit, hij volgend jaar toch grond moet kopen om die groei alsnog grondgebonden te laten zijn. Bedrijven die op 1 april los gaan, zullen dus op een gegeven moment grond moeten bijkopen om toch nog binnen de fosfaatnorm te blijven.
De datum waarop de AMvB in werking zal treden (en per wanneer de grond dus nodig is) is trouwens nog niet officieel bekendgemaakt. 1 januari 2016 is een logische datum, maar een en ander ligt ook aan de snelheid waarmee de maatregel door de beide Kamers en langs de Raad van State wordt geloodst. Bij de behandeling van de Melkveewet heeft Dijksma beloofd dat de Tweede Kamer nog inspraak zou krijgen over de AMvB en dit zou nog tot verdere vertraging kunnen leiden.
Kringlopen
Ook in de Tweede Kamer riep het debat vragen op. Elbert Dijkgraaf (SGP) heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het debat. Hij wil weten of enkel grond in eigendom telt, of dat gronden van derden die voor regionale voer-mest-kringlopen worden gebruikt, ook meetellen.
Erratum
Een eerdere versie van dit artikel bevatte verkeerde informatie. Die informatie is in deze versie aangepast.