Demo doorzaaien
Video: Laagje compost om zaad voor kruidenrijk doorzaaien
De dertig geinteresseerde bezoekers leek het een goed idee om bestaand kruidenrijk grasland door te zaaien. Zij kwamen kijken bij melkveehouder Jan Willem Breukink, op donderdag 22 september.
Drie verschillende schijvenzaaimachines met koutertjes zaaiden 1) gecoat kruidenrijk, 2) niet gecoat kruidenrijk en 3) gescheiden gezaaid gras en kruiden op verschillende dieptes. Alle machines drukken de zaadjes individueel aan. De vraag hierbij is of het door Breukink zelf gecoate zaad, met schimmels van compost, met steenmeel voor de binding, onder meer de oppervlakte van het wortelstelsel vergroot. En of dit dan zorgt voor een grotere droogteresistentie en een betere ontwikkeling. „Het compostextract zit ramvol schimmels, sporen en bacteriën. Omdat het hier een proef betreft, bekijken we volgende week hoe het zaad op de verschillende stukken opkomt, wat de sponswerking van de bodem doet, de sapstroomanalyse en bijvoorbeeld de drogestof opbrengst", zegt Breukink die zich verdiept in de bodem.
De eigenaars en fabrikanten van de machines wijzen op de keuzes die altijd moeten worden gemaakt; druk het zaad harder aan bij droog weer, juist niet bij nattigheid en neem het verschil mee tussen klei en licht zand; „Je bent altijd afhankelijk van de omstandigheden voor het gebruik van de machines." Eén van de mannen vraagt waarom je 30 kilogram kruiden op een hectare doorzaait, wetend dat 5 kilogram genoeg is. Dit zorgt voor discussie. Een loonwerker toont enthousiasme maar valt achterover van de prijs van zo'n machine.
Waarom Breukink met de coating werkt? Dat is omdat hij zegt dat door twee keer te ploegen 100 procent van de schimmels is verdwenen. Hij voegt juist daarom 80 procent van alle bodemschimmels toe aan het zaad, en dus aan de grond.