Rabobank opnieuw veroordeeld om renteswap

De bank gaf aan dat zij haar klant genoeg heeft geïnformeerd over de risico´s van het product met het geven van de algemene voorwaarden en het verstrekken van brochures.
Zorgplicht
De rechter oordeelt dat dit onvoldoende is en dat de Rabobank haar zorgplicht heeft geschonden. „Op de Rabobank rustte de verplichting om de onderneemster en haar zoon duidelijk te informeren over de derivaten en de daaraan verbonden risico’s. De bank er moest er rekening mee houden dat haar cliënt de verschafte stukken niet zorgvuldig doorleest of niet goed nadenkt over de gevolgen en daar geen onderzoek naar doet”, zo luidt het oordeel van de rechtbank.
In maart 2014 moest Rabobank een melkveehouder 170.000 euro terug betalen. De veehouder had in het verleden een renteswap afgesloten, maar was volgens de rechter niet goed voorgelicht over de risico’s ervan.
Meldpunt renteswap
Sindsdien is het meldpunt opgericht voor ondernemers die door het afsluiten van een renteswap in de problemen zijn gekomen. De initiatiefnemer voor dit meldpunt is Stichting Renteswap.
Jasper Hagers is als advocaat werkzaam voor Stichting Rentewap. Volgens Hagers is de Rabobank in veel gevallen bereid om te schikken in een zaak. „Wij hebben afgelopen jaar al veel zaken behandeld van gedupeerde veehouders. Wij geloven in een individuele aanpak waarbij ieder dossier afzonderlijk wordt behandeld. Er is geen zaak gelijk en ook is de ene ondernemer beter gewaarschuwd voor de gevolgen van een renteswap dan de ander. In de meeste gevallen treft de Rabobank een schikking als duidelijk is dat de bank de veehouder onvoldoende heeft voorgelicht.”