Hoorzitting Kamer over pachtstelsel
Eric Somsen van de Federatie Particulier Grondbezit maakte de Kamerleden duidelijk dat het huidige pachtstelsel niet meer voldoet. Reguliere pachtcontracten worden nauwelijks meer afgesloten omdat, vanwege de pachtersbescherming, de verpachter onvoldoende rendement haalt. Dus het overgrote merendeel van de nieuwe pachtcontracten betreffen geliberaliseerde pacht, maar het is niet mogelijk om die voor langere tijd af te sluiten en gebouwen vallen ook niet binnen de geliberaliseerde pacht.
Flexibiliteit noodzakelijk
Toch zijn langdurige pachtcontracten noodzakelijk, betoogden onder andere NAJK-voorzitter Eric Pelleboer en Ruud Huirne, directeur agro van de Rabobank.
Meer flexibiliteit in de pachtvormen en meer mogelijkheden voor langdurige pacht zijn noodzakelijk voor jonge boeren om een bedrijf te kunnen overnemen en uit te breiden, legde Pelleboer uit, terwijl Huirne de Kamerleden voorhield dat banken geen langlopende financiering kunnen aanbieden aan boeren die voornamelijk werken op grond met kortlopende pacht.
Vrije onderhandelingen onmogelijk
Dus het moet anders. Maar de sprekers hadden verschillende opinies over hoe dan wel. Somsen vond dat pachters en verpachters het beste in onderling overleg tot een pachtprijs kunnen komen. Het merendeel van de andere sprekers was het daarmee oneens.
Louis Slangen, emeritus hoogleraar agrarische economie aan de WUR, stelde dat vrije onderhandelingen tussen pachters en verpachters onmogelijk waren omdat de partijen niet gelijkwaardig zijn. Vooral zittende pachters zijn in het nadeel, omdat ze hebben geïnvesteerd in hun grond en gebouwen, en daarom niet makkelijk kunnen verhuizen.
Vastellling door overheid
Onder andere BLHB-voorzitter Piet van Eijk pleitte daarom voor een vorm van vaststelling van pachtprijzen door de overheid. "Als we dat aan de vrije markt overlaten, krijg je geen eerlijke prijsvorming maar geldt het recht van de sterkste", stelde hij.