Melkprijs DOC plust €1,50

De vet- en eiwitprijs stijgt naar met 2,64 euro per kilo vet en 5,28 euro per kilo eiwit. De melkprijs is gebaseerd op de gemiddelde voorschotprijs voor een bedrijf met 800.000 kilo geleverde melk op jaarbasis met 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit, inclusief de gemiddelde kwantumtoeslag.
Beperking aanvoer
Volgens DOC zijn de prijzen van de meeste grondstoffen in februari gestegen maar leek aan het einde van de maand het plafond bereikt, „De prijzen stegen als gevolg van een beperking van de aanvoer van melk in Europa, de verwachte droogte in Nieuw-Zeeland en Australië en een goedkopere euro ten opzichte van de dollar. Hierdoor komen wereldwijd vraag en aanbod meer met elkaar in evenwicht. De prijzen op de internetveiling van Fonterra gingen omhoog, bij een beperkt aanbod. Ook de prijs van foliekaas op de spotmarkt steeg”, zo meldt Marc Ligthart, directeur van de zuivelcooperatie.
Strategische keuze
DOC ziet haar strategische keuze voor verdere internationalisering gesterkt door de gunstige euro-dollar verhouding. Hoewel het tijd kost om nieuwe markten op te zetten, ziet de kaasproducent de afzetvolumes van kaas naar Azië en Noord-Afrika zich gunstig ontwikkelen, waar ze op termijn haar voordeel mee kan doen.
Gezien de zich stabiliserende EU-kaasmarkt, is volgens DOC afzetgroei van kaas buiten de EU noodzakelijk. Ligthart: „Inkopers zien de datum van 1 april naderen en verwachten een flinke toename van melk in Europa. Daarnaast lijkt de droogte in Nieuw-Zeeland niet door te zetten. Ook is de vraag vanuit China nog zwak en vanuit Rusland afwezig.”
Prijsschommelingen
De melkprijzen van de meeste bedrijven zijn in februari licht gestegen of gestabiliseerd: Arla en DMK handhaafden de voorschotprijs van januari. Die van FrieslandCampina steeg in februari, na in januari gedaald te zijn. De melkprijs van Fonterra stijgt niet ondanks de forse stijging van de bulkzuivel op de internetveiling de afgelopen weken. „Men verwacht nog prijsschommelingen”, aldus Ligthart.