GD: meer afvallende spenen bij vaarzen

De aandoening wordt in literatuur ischemische speennecrose genoemd, zo legt Christian Scherpenzeel, dierenarts bij de GD uit. Vaarzen krijgen last van blauw verkleurde spenen waar blaren op vormen. In ernstige vorm vallen de spenen er af, maar ook mastitis en moeilijk melken zijn redenen voor veehouders om afscheid te nemen van de dieren. Ongeveer de helft van de probleemgevallen worden geruimd.
Blauwe verkleuring
Voor zover bekend, wordt de aandoening in eerste instantie niet veroorzaakt door een bacterie of infectie. Pas als de huid al is aangetast en open is, kunnen ziekteverwekkers het weefsel binnendringen met een infectie en ontsteking tot gevolg.
Vaarzen zijn vatbaarder voor speenproblemen dan oudere koeien, omdat ze eerder last hebben van zucht in het uier. De vochtophoping wordt versterkt door een te negatieve kation-anionverhouding van het voer , een te eiwitrijk productierantsoen en te weinig beweging.
Vroegtijdig ingrijpen
Scherpenzeel adviseert veehouders om in de beginfase van de aandoening huid-verzachtende middelen zoals lanoline of glycerine te gebruiken. „Maak eventueel gebruik van pijnstilling en maak een afweging of je het dier aan dit kwartier kunt doormelken of niet.”
Stallen zijn steeds meer open en daardoor is het klimaat kouder dan voorheen. „Bevriezing wordt wel als reden genoemd voor een slechte doorbloeding van de uierhuid. Net zoals wij bijvoorbeeld paarse handen krijgen in de winterkou. Maar het is minder waarschijnlijk dat de kou de oorzaak is van afvallende spenen omdat we in Nederland de afgelopen tijd geen extreme winters hebben gehad.”
Tekst: Monica van der Hall