Veearts afrekenen of belonen op resultaat
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/54/469/73e4f0c82.-detail.jpg)
Het nieuwe samenwerkingsmodel is een initiatief van Courage, een innovatieorganisatie in de melkveesector. De organisatie wil bekijken of de klassieke leveranciers-/dienstverlenersrelatie tussen de melkveehouder en dierenarts kan worden veranderd in een model waarbij de veearts meer verantwoordelijk wordt gehouden voor het resultaat.
Samen met studenten van de CAH Dronten is een eerste pilot opgezet bij melkveehouder Marten Knol, in samenwerking met veearts Frank Oort. Oort brengt in eerste instantie tweederde van de begeleidingskosten in rekening, de resterende kosten declareert hij pas na het behalen van het doel. Bovendien krijgt hij dan een bonus.
Contract opgesteld
Het huidige verdienmodel van een veearts stond Knol altijd tegen „Voorheen was het: hoe zieker de koe, hoe meer de veearts verdient. Toen ik hoorde van een nieuw samenwerkingsmodel, was ik direct geïnteresseerd. Frank Oort, mijn veearts, stond er ook meteen voor open. Samen hebben we toen, met begeleiding vanuit Courage, een 'contract' opgesteld. Uitgangspunt was het terugbrengen van nieuwe koeien met een verhoogd celgetal van tien procent naar vijf procent.”
De veearts is ook een groot voorstander van deze aanpak. „Ik ben gebaat bij een goede gezondheid op het bedrijf. Dankzij deze manier verdien ik meer als ik mijn werk goed doe en de dieren gezond zijn. Uiteindelijk is dat ook mijn drijfveer: gezonde, goed presterende dieren. In deze constructie is mijn rol anders dan voorheen. De boer en ik zijn partners; samen werken we aan een gezonde veestapel", aldus Oort
Meer partner
Zowel veehouder Knol als veearts Oort zijn het er over eens dat de verhoudingen anders zijn komen liggen. „Het advies van de veearts is niet meer vrijblijvend, het is nu een afspraak geworden. We werken samen voor een goed resultaat. Krijg ik een advies waar ik achter sta, dan wordt dat een afspraak en volg ik dat op. We werken samen aan een doel", zo zegt Knol. Oort kan dit bevestigen: „Ik ben meer partner geworden. Knol respecteert mijn advies en volgt het op.”
Resultaat
De nieuwe samenwerking lijkt zijn vruchten af te werpen. Het aantal nieuwe koeien met een verhoogd celgetal is in korte periode gedaald naar zeven procent. Knol en Oort breiden de samenwerking uit. Ze kijken al naar andere parameters waarop ze resultaten kunnen meten en afspraken kunnen maken.