Petitie Rijke Weide 100.000 keer getekend
Volgens Vogelbescherming Nederland is sinds 1960 meer dan 60 procent van de weidevogels uit Nederland verdwenen. De organisatie voert daarom al twee jaar campagne voor het behoud van 200.000 hectare (20 procent van het totaal) 'rijk weidelandschap', met weidende koeien, vogels, vlinders en bloemen.
Bij de overhandiging van de petitie riep Wouters staatssecretaris Dijksma en de gedeputeerden van de twaalf provincies op om met boeren, zuivelcoöperaties en banken aan de slag te gaan om de Rijke Weide te redden.
Eerlijke prijs voor zuivel nodig
Vogelbescherming ijvert voor een duurzame financiering van de natuur op het platteland. Dat kan als er een eerlijke prijs voor de melk wordt betaald. Dan kunnen boeren weer rekening houden met natuur op hun land, de bloemrijke weide in stand houden en weidevogels een kans geven, aldus de organisatie.
Weideberaad
Vogelbescherming participeert in het Nationale Weideberaad waarin met het Wereld Natuur Fonds, Friesland Campina en de Rabobank wordt overlegd over een grotere biodiversiteit in het Nederlandse weidelandschap.
Afgelopen zondag zei staatssecretaris Dijksma in het radioprogramma Vroege Vogels te willen gaan samenwerken met het Weideberaad. Dijksma gaf bij de overhandiging van de petitie het belang van 'natuur inclusieve productie' aan, waarbij rekening wordt gehouden met natuur in het agrarisch gebied, aldus Vogelbescherming Nederland.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Vogelbescherming Nederland