Video: Tips voor grasherstel na droogte
Na een hete, droge zomer wordt het grasland inmiddels eindelijk weer van neerslag voorzien. Veel percelen hebben echter behoorlijk te lijden gehad van de droogte. Ga nu kijken hoe de graszode er aan toe is, zodat je waar nodig nog bij kunt sturen, is het advies van ruwvoerspecialist Antoon Verhoeven.
In de video een aantal praktische tips:
Nu het gras dankzij de neerslag weer terug aan de groei is, kan je beoordelen hoeveel goede grassen er nog in de zode aanwezig zijn. Om in 2023 weer een goede voederwaardeopbrengst van je percelen te halen, is het belangrijk dat de graszode in goede staat de winter ingaat.
Grofweg zijn er 3 opties:
- De grasmat heeft niet al te veel schade ondervonden van de droogte, er staat nog voldoende Engels raaigras zonder veel open plekken en het aandeel ongewenste grassen is niet te hoog. Op deze percelen is natuurlijk geen actie nodig.
- Het aandeel Engels raaigras is te laag geworden en/of er zijn veel open plekken. Dit grasland kun je helpen dicht te trekken middels doorzaaien met snel kiemend tetraploïd Engels raaigras, zoals in herstelmengsel LG Havera 3.
- De zode is met doorzaai niet meer te redden, of er staat een groot aandeel kweekgras (20% of meer) in de mat. In dit geval is komend jaar scheuren van het gras, eventueel voor een wisselteelt, de beste optie.
Wil je meer weten? Je ruwvoerspecialist geeft graag advies of loopt met je mee door het grasland: