Discussie over afbraak maïsfolie

Omdat maïs verbouwen op zware kleigrond met 80 procent afslibbaarheid lastig was – bij droogte ontkiemde het zaad niet en een natte herfst zorgde steevast voor structuurschade bij de oogst – besloten Jan en Karst Breeuwsma in 2009 maïs onder folie te verbouwen. Hoewel het goed beviel, besloten ze er na drie jaar mee te stoppen om op de percelen gras te gaan telen.
Teleurstellende opbrengst
De ingezaaide percelen haalden echter niet de opbrengst die de Breeuwsma’s van de andere grond haalden en er kwam ook te weinig kleur op het gras. Ze dachten aanvankelijk dat het organische stofgehalte in de bodem zou zijn gedaald, totdat ze eens met een schop in de grond staken en er stukken folie naar boven kwamen. Dat terwijl de mannen verteld was dat de folie zou oplossen en verbrokkelen. „De plantwortels willen niet door de folie heen en dat blijkt ook wel, want de wortels groeien ook te weinig naar beneden.”
Slechte bodemstructuur
Leverancier Hein-Willem Leeraar en loonbedrijf Heeringa uit Tersoal denken dat er iets anders aan de hand is. Heeringa wijt de matige grasgroei aan de slechte bodemstructuur, waardoor er onvoldoende zuurstof in de bodem kan komen. „En ik heb verder van niemand vergelijkbare klachten gehad.”
Uitzonderlijk geval
Leeraar wilde het bedrijf met een team van experts bezoeken, maar door er maar liefst acht op te roepen voelden de Breeuwsma’s zich naar eigen zeggen geïntimideerd. Het bezoek ging dan ook niet door. Volgens Leeraar is de folie onder normale omstandigheden absoluut biologisch afbreekbaar. „Als mocht blijken dat de folie onder bepaalde omstandigheden structureel niet snel genoeg afbreekt, dan zullen we mogelijk een voorbehoud moeten maken. Het ziet er echter naar uit dat dit een uitzonderlijk geval is.”
Een uitgebreider artikel inclusief een reactie van een externe specialist is te lezen in de Veldpost (verschijnt in Noord-Nederland) van zaterdag 24 januari. Het artikel verschijnt tevens in de Agraaf (verschijnt in West-Nederland) van zaterdag 31 januari en in de Vee & Gewas (verschijnt in Oost-Nederland) en Stal & Akker (verschijnt in Zuid-Nederland) van 7 februari.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Susan Rexwinkel