‘Desinfecteer ook bekapbox’

Eerder al berichte Melkvee.nl dat het desinfecteren van bekapmessen resulteert in een reductie van 41 procent van bacteriële infecties.
Resultaat
Het onderzoek wijst uit dat Treponeme - de bacterie die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van Mortellaro – op 97 procent van de niet gedesinfecteerde materialen aanwezig is. Het verschil met gedesinfecteerde bekapspullen is bijna 70 procent. Dit komt omdat op bekapmessen die wel behandelt zijn maar 29 procent van deze bacterie is teruggevonden.
Uit het onderzoek blijkt dus dat die reductie nog groter kan, door alle materialen te desinfecteren die in aanraking komen met koeien of mogelijk besmette oppervlakken. Zo luidt het advies om met schoeisel regelmatig door een desinfectiemat of –bad te lopen, tussen bekappingen door. Datzelfde geldt voor handschoenen, handen en bekapmaterialen zoals messen. Het advies luidt om deze tussen iedere bekapbeurt door te ontsmetten. Tot slot zou ook het pad waar de dieren over lopen naar en van de bekap box regelmatig ontsmet moeten worden.
Zorgvuldigheid
Tijd, temperatuur en de concentratie van het desinfectiemiddel zijn de belangrijkste factoren voor het succesvol terugdringen van de bacteriële infectiedruk, zo laten de cijfers zien. Het advies is om messen onder te dompelen in een breedspectrum ontsmettingsmiddel. Een middel dat glutaraldehyde bevat is volgens de specialist het meest effectief voor het doden van bacteriën.
Tekst: Monica van der Hall