Marge-Monitor: forse daling marge

Dat blijkt uit de Marge-Monitor Melkveehouderij, die Alfa Accountants en Adviseurs samen met Melkvee.nl heeft ontwikkeld.
Dalende trend nog niet ten einde
De dalende trend van de marge is nog niet ten einde en zal de komende maanden dalen tot negatieve niveaus. Dit is te verklaren door het feit dat de marge een rollend jaargemiddelde is, waarbij maanden uit 2014 met een goede melkprijs verdwijnen en plaats maken voor maanden die fors lager liggen qua melkprijs in vergelijking met vorig jaar.
De marge is een indicator waarbij wordt aangenomen dat er geen diepte investeringen plaats vinden vanuit het overschot aan liquiditeiten, voor de individuele melkveehouder kan daardoor zijn liquiditeit er heel anders uitzien als diepte investeringen met werkkapitaal gefinancierd zijn.
De daling van de garantieprijs van FrieslandCampina tot 30,25 euro per 100 kilo melk, valt voor de maand januari mee, in vergelijking met andere zuivelverwerkers. Het is dan ook de vraag of daarmee de bodem bereikt is, of dat mogelijk een verdere daling in de komende maanden nog te verwachten is.
Markt niet in evenwicht
Marktkenners geven aan dat er mogelijk nu al partijen melkpoeder worden opgekocht voor interventie. Echter indien de interventie voorraden gevuld zijn en de markt niet in evenwicht is wat betreft vraag en aanbod, verwacht Alfa een verdere daling van de melkprijzen op termijn.
Positief zijn de signalen vanuit Nieuw Zeeland waarbij de notering van vol melkpoeder hoger noteerde tijdens de Nieuw Zeelandse internetzuivelveiling Fonterra. Daarnaast daalt de euro ook ten opzichte van de dollar (< 1.18) waardoor de export een betere positie krijgt op de mondiale markten.
Wat de melkprijs precies gaat doen valt moeilijk te voorspellen en daar heeft ondernemer verder ook geen invloed op. Alfa adviseert veehouders wel om een liquiditeitsprognose te maken voor het komende jaar. Zo krijgt de veehouder in beeld bij welke melkprijs hij nog aan zijn betalingsverplichtingen kan blijven voldoen.
Worstcase scenario
Veehouders doen er verstandig aan om daarbij ook een “worstcase” scenario in beeld te brengen, indien de melkprijs rond de 28 cent op jaarbasis zou uitkomen.
Daarnaast is het aan te raden om zelf inzicht in de liquiditeitsontwikkeling te hebben. Hierdoor worden veehouders bewust welke acties zij nog kunnen nemen om de liquiditeitstekorten te beperken. Tot slot adviseert Alfa om tijdig met de bank in gesprek te gaan hoe om te gaan met mogelijke liquiditeitsproblemen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Jan Kappers Alfa Accountants