“De tochtdetectie werkt super, maar voor mij is het er op tijd bij kunnen zijn het mooiste.”
Gloednieuwe stal
In 2018 werd de gloednieuwe stal in gebruik genomen. Precies zoals zelf uitgedacht, met een 2x16 zij-aan-zij melkstal en 199 ligboxen. Een belangrijk argument voor de 2x16 zij aan zij melkstal was de mogelijkheid om alleen te kunnen melken. “We hebben ook overwogen om met een robot te melken, voor meer flexibiliteit, maar dat past toch minder bij ons. Daarbij geeft automatisering geen garantie voor een hogere productie, uiteindelijk valt of staat het bij management en gezondheidsmonitoring.”
Vreet- en herkauwmonitoring
In de periode van de verbouwing was ook het plan direct een systeem voor tochtdetectie aan te schaffen, maar door wat tegenvallers binnen de verbouwing werd dit op de langere baan geschoven. De verwachting was ook dat de vruchtbaarheid in de ruime en goed geventileerde nieuwe stal alleen maar beter zou worden. De praktijk was anders, vertelt Paul. “In de ruime stal met een grotere koppel hadden we juist minder zicht op de tochtigheid. De tussenkalftijd liep op naar 450 dagen.” Zodoende schafte Paul in juli 2021 het GEA CowScout gezondheidsmonitoring systeem aan. Op aanraden van collega-veehouders en het advies van zijn ouders, beiden dierenarts, koos hij voor de halsband met zowel tochtdetectie als vreet- en herkauwmonitoring.
Gezondheidsmonitoring
De combinatie van tochtdetectie met gezondheidsmonitoring heeft voor Paul een duidelijke meerwaarde. “Sinds 2019 hebben we best wat problemen gehad met de diergezondheid, mede door de open bedrijfsvoering. Het niet vreten van de koe is één van de duidelijkste indicaties dat er iets niet in orde is en met CowScout hebben we dat dus snel in de gaten. De tochtdetectie werkt super, maar voor mij is het er op tijd bij kunnen zijn bij een Coli of lebmaag het mooiste. Zo kun je de koeien echt redden, dat geeft een gevoel van rust en controle.” Qua vruchtbaarheid is er sinds juli ook een flink slag gemaakt, zo viel in het dashboard op dat veel dieren in de nacht tochtigheid lieten zien. De tussenkalftijd is al gedaald van 450 dagen naar 400 dagen en het doel is 390 dagen. “Ik durf blindelings op het systeem te vertrouwen, ik insemineer echt op basis van CowScout. Zo zijn er in april flink wat kalveren geboren”, lacht Paul.
Klik op onderstaande link voor het gehele verhaal en een mooie video over de Familie Bollen of de Familie Klein Koerkamp.