Oproep aan akkervogelboeren: Doe mee aan de Gouden Leeuwerik
Boerenlandvogels horen bij Nederland. Toch dreigen ze uit ons landschap te verdwijnen. Daarom wil Vogelbescherming Nederland belangrijke weide- en akkervogelgebieden veiligstellen en uitbreiden. „We doen dit sámen met boeren die werken aan een natuurlijk landschap: waar ruimte is voor vogels, insecten en andere soorten”, aldus Vogelbescherming. In 2022 wil Vogelbescherming twee koplopers belonen. De prijzen zijn bestemd voor een ‘weidevogelboer’ en een ‘akkervogelboer’.
Nieuwe prijs
De Gouden Grutto werd in juni uitgereikt aan weidevogelboer Klaas de Lange van Weerribben Zuivel. De Gouden Leeuwerik is een nieuwe prijs die eind oktober wordt uitgereikt aan een akkervogelboer. De prijs bestaat uit een fraaie wisseltrofee van een veldleeuwerik en een geldbedrag van 5.000,- euro, bedoeld om de biodiversiteit op het bedrijf verder te ondersteunen.
Vragen beantwoorden
Akkervogelboeren die mee willen doen aan de verkiezing voor de Gouden Leeuwerik kunnen dat doen door vóór 26 september de antwoorden op een aantal vragen in te vullen. Zie daarvoor bijgaand kader. Zij kunnen de antwoorden mailen naar: bernard.dejong@vogelbescherming.nl of ralph.smits@vogelbescherming.nl.
Geef antwoord op de volgende vragen om mee te doen
- Visie op biodiversiteit
Welke visie heeft u voor de ontwikkeling van uw akkerbouwbedrijf* en op welke manier past biodiversiteit – in het bijzonder met het oog op akkervogels – in deze visie?
* Ook vollegrondsgroenten- en bollentelers worden tot de akkerbouw gerekend voor deze nominatie.
Bijvoorbeeld een visie over hoe het bedrijf zich aanpast aan maatschappelijke ontwikkelingen en de grote opgaven waar we voor staan. Welke rol en welke plaats heeft biodiversiteit daarin, hoe kan het bedrijf biodiversiteit versterken en vice versa?
2. Natuurmaatregelen
Welke maatregelen neemt u door het jaar heen op uw bedrijf om biodiversiteit te versterken – in het bijzonder gericht op akkervogels – en op welke manier zorgt u voor continuïteit in het gevoerde beheer?
Bijvoorbeeld maatregelen voor bodemvruchtbaarheid, natuurlijke plaagbestrijding, waterkwaliteit en -kwantiteit, duurzame energie, biodiversiteit (beheerpakketten, landschapselementen, erfinrichting).
- Natuurresultaat
Worden op uw bedrijf natuurwaarnemingen en soortentellingen gedaan? Wat waren in de afgelopen jaren de resultaten op uw bedrijf met betrekking tot akkervogels en andere (akker)natuur en welke factoren zijn volgens u het meest van invloed op dit resultaat?
Bijvoorbeeld broedparen vogels via MAS/BMP (Sovon) of door vrijwilligers (Boerenlandvogelmonitor); insecten- en/of vlindertellingen via BIMAG (Vlinderstichting); etc. Bij voorkeur ondersteund met kaartmateriaal met daarin ook de beheermaatregelen weergegeven (ANLb, SNL, etc.).
- Kennisoverdracht
Hoe draagt u met uw bedrijf bij aan het opdoen en verspreiden van kennis over successen (en mislukkingen) op het gebied van akkervogelbeheer?
Bijvoorbeeld deelname aan pilots, open dagen, symposia, excursies, studiegroepen, lobby, eigen website, sociale media etc.
- Communicatie
Hoe betrekt u met uw bedrijf het brede publiek bij uw visie op biodiversiteit en op welke manier komt het brede publiek op uw bedrijf in aanraking met deze biodiversiteit?
Bijvoorbeeld betrekken omwonenden, burgers, vrijwilligers, bedrijven in de korte keten, bijdragen in de media etc.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Robert Ellenkamp