Variatie in biest onderschat
Dit concludeerde Virginia Ishler, melkveespecialist aan de Penn state University, in haar onderzoek naar biestkwaliteit. Ishler stelt dat melkveehouders de kwaliteit van biest nog niet voldoende inzichtelijk hebben. Geschikte biest beschikt over minimaal 50 mg/ml immunoglobulinen (Ig). Niet alle biest beschikt over dit niveau van afweerstoffen. In het onderzoek van Ishler staat een uitgebreidt actieplan om alle kalveren biest van optimale kwaliteit te voeren van eigen bedrijf.
Praktische aanpak
Volgens Ishler is geschikte biest niet te herkennen aan kleur of hoeveelheid. Ze adviseert de eerste melk van iedere verse koe of vaars te meten met behulp van een biestmeter. Wanneer dit test op waardes hoger dan 50 Ig is het volgens haar geschikt voor kalveren.
Vervolgens geeft Ishler het advies de biest in porties van 1,5 tot 2 liter te verpakken en in te vriezen. In het actieplan wordt gebruik gemaakt van een standaard procedure waarbij gegevens over de biest zijn opgeslagen. Dit helpt volgens haar de veehouder, om aan de start van een volgende lactatie, een inschatting te maken over de kwaliteit van de moedermelk.
Zie hier voor meer informatie over de kwaliteit van biest.
Tekst: Monica van der Hall