Niet-weiders leveren fors in
Het verhogen van de weidegangpremie is onderdeel van de wijzigingen binnen het praktijkreglement van het vernieuwde Foqus planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina.
In 2015 wordt de weidegangpremie verhoogd van 0,50 euro naar 1 euro per 100 kg melk. Deze verhoging, die bovenop de bijdrage van 0,50 euro per 100 kg melk uit de onderneming komt, wordt betaald uit een coöperatieve regeling.
De inhouding voor alle veehouders, zowel weiders als niet-weiders, wordt verhoogd van 1,4 cent naar 35 cent per 100 kg melk. Dit betekent dat melkveebedrijven die geen weidegang toepassen financieel gaan bijdragen aan het behoud van weidegang. De bijdrage aan deelweidegang (waarbij minimaal een kwart van de aanwezige runderen weidt), wordt verhoogd van 12,5 naar 46 cent per 100 kg melk. Per saldo, na de inlegging van 0,35 euro per 100 kilo, blijft die premie daarmee nagenoeg op hetzelfde niveau.
Rekenvoorbeeld
Een gemiddeld bedrijf dat 600.000 kilo melk op jaarbasis levert en 100 procent weidegang toepast, kreeg in de oude situatie 2.916 euro aan weidepremie. In de nieuwe situatie beurt de betreffende veehouder 3.888 euro premie.
Bij een veehouder die geen weidegang toepast, werd in de oude situatie (bij 6 ton melk) 84 euro aan melkgeld ingehouden. In de nieuwe situatie wordt er 2.112 euro ingehouden. Het gat tussen weiders en niet-weiders bedraagt dan 6.000 euro.
Reactie van Weperen
Jan van Weperen, aanvoerder van een kritische groep leden van FrieslandCampina, noemt het op zich positief dat de coöperatie duurzaamheid wil stimuleren. „Maar ik ben het er niet mee eens dat ze daarvoor geld bij alle boeren weghalen en dat alleen maar uitkeren aan de boeren die weidegang toepassen. Ik vind dat niet handig en niet verstandig”, aldus de veehouder.
„Hiermee wordt een vorm van melkprijsdifferentiatie ingezet, waarmee je veronderstelt dat weidende boeren wél goed zijn voor het imago en dat opstallers het imago verslechteren. Maar het imago kun je op heel veel manieren verbeteren”, aldus Van Weperen.
Imago-premie
De melkveehouder heeft in Oosterwolde (Fr.) samen met zijn broer en neef een bedrijf met 500 koeien, in een grote nieuwe stal. Het vee staat al vijftien jaar jaarrond binnen. Wat Van Weperen betreft moet weidegang een onderdeel worden van een bredere imago-premie.
„Het imago is meer dan alleen een paar koeien in de wei. Denk ook aan zichtstallen en het openstellen van je bedrijf. Wij hebben het afgelopen jaar twee open dagen georganiseerd, waarop we zesduizend mensen mochten verwelkomen. Ik sta maximaal open voor discussie over weidegang, maar op die dagen heb ik daar niemand over gehoord.”
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: FrieslandCampina