Eerste Kamer wil wijziging melkveewet
Nadat gisteren de senatoren van de Eerste Kamer aan het woord waren geweest over de Wet Verantwoorde Melkveehouderij mocht vandaag staatssecretaris Dijksma haar wetsvoorstel verdedigen. Ze legde uit dat de wet voor 1 januari moet zijn aangenomen omdat anders de derogatie in gevaar komt. En dat het er daar enkel om gaat dat alle extra mest die een groeiende melkveesector met zich meebrengt, volledig wordt verwerkt.
"De samenleving wil grondgebondenheid, de sector wil grondgebondenheid, en de politiek wil dat ook", vertelde ze, "maar de Europese Commissie maakt zich daar geen seconde druk over. Die kijkt enkel naar de nitraatrichtlijn."
Vandaar dat de wet zelf niets regelt over grondgebondenheid van de sector. Dat wordt vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur, die volgend jaar komt - Dijksma zal proberen die voor 1 maart aan de beide Kamers voor te leggen.
Essentie van de wet
Daarmee lijkt ze de meeste senatoren overtuigd te hebben van de noodzaak om de wet nog dit jaar 'erdoor te jassen', en om voor de wet te stemmen. Waar de Eerste Kamer minder van overtuigd is, is het feit dat grondgebondenheid, 'de essentie van de wet' volgens D66-kamerlid Thom de Graaf, enkel per AMvB wordt geregeld.
Verschillende partijen vinden de grondgebondenheid belangrijk genoeg om die in de wet te zetten. Ze vroegen de staatssecretaris dan ook om tegelijk met de AMvB een wijzigingswet voor te bereiden. Daarmee kan de definitie van grondgebondenheid dan wettelijk worden vastgelegd.
De staatssecretaris had daar geen zin in. "De procedure die we nu volgen geeft beide Kamers de gelegenheid om de regelingen te bespreken en beïnvloeden", vond ze. "En als de Kamer na bespreking alsnog een wetswijziging wil, kan dat dan gewoon." Ze wilde nu nog niet toezeggen om een wijzigingswet voor te bereiden omdat ze niet weet hoe de AMvB eruit komt te zien.
Maar de Eerste Kamer was het daar niet mee eens. Geert Reuten van de SP diende een door veel partijen ondertekende motie in om Dijksma toch te verplichten om die wijzigingswet voor te bereiden.
Laat op de avond
De Eerste Kamer moet vandaag over een veelheid van wetten stemmen. De verwachting is dat de melkveewet en de bijbehorende moties laat op de avond in stemming worden gebracht.