Marge al 4 euro gedaald

Dat blijkt uit de Marge-Monitor Melkveehouderij, die Alfa Accountants en Adviseurs samen met Melkvee.nl heeft ontwikkeld.
Deze marge is een cumulatief getal over het rollende jaar (november 2013 tot en met november 2014), daarmee worden grote schommelingen op korte termijn, op jaarbasis uitgevlakt.
Melkprijs met 13,25 euro gedaald
De daling van de garantieprijs voor melk vanaf december 2013 (44 euro) naar december 2014 (30,75 euro) is fors met 13,25 euro per 100 kg melk. Ten opzichte van de top een jaar geleden is dat een daling van meer dan 25 procent. Over het hele jaar 2014 zal de garantieprijs uitkomen op 39,30 euro per 100 kg melk en daarmee vergelijkbaar met het topjaar 2013.
Alfa voorziet op de korte termijn voor een grote groep melkveehouders liquiditeitsproblemen, als men onvoldoende heeft gereserveerd voor mogelijke tegenvallers. Uit de grafiek blijkt dat voor 80 tot 90 procent van de bedrijven de kritieke melkprijs tussen de 30 en 40 cent per kilo melk ligt. De eerste liquiditeitsprognoses zijn dan ook al gemaakt.
Hoogste toegevoegde waarde
Melkveehouders doen er verstandig aan zich bezig te houden met hun strategie voor het komende jaar. Tot 1 april zitten ze nog gevangen in melkquotum systeem, daarna zullen andere factoren het productieplafond gaan bepalen. Naast vergunningen, stalruimte, arbeid, voer en mest wordt aan veehouders gevraagd op welke wijze zij de hoogste toegevoegde waarde binnen hun bedrijf gaan realiseren.
De vraag is op welke wijze de productieruimte ingevuld gaat worden: Met jongvee of de ruimte (gebouwen, mestplaatsing) en indirect ruwvoer aanwenden voor melkkoeien. Veehouders moeten zich afvragen of ze de toegevoegde waarde van elk bedrijfsproces (ruwvoer, jongvee en melkvee) wel in beeld hebben. Als ze dat weten zijn hun sterke en zwakke punten binnen het bedrijf bekend. Op deze wijze krijgen zij meer inzicht in het bedrijf en maken ze hun strategie voor het komende jaar helder, om zodoende een lage kritieke melkprijs te realiseren.
Continuïteit
Kijkend naar de grafiek, is dat voor een grote groep melkveehouders een belangrijk agendapunt voor de komende tijd. Als zij slagen in het verlagen van hun kritieke melkprijs, laten ze zien dat ze in staat zijn veranderingen door te voeren in hun bedrijfsvoering. Voor de korte termijn is dat positief om te overleven, voor de langere termijn is dat positief voor de kasstroom per uur en daarmee de continuïteit van hun bedrijf.


Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Jan Kappers Alfa Accountants