Experimenteren met bodems in vrijloopstal

Op dit moment heeft De Vries riet in de stal. Dit riet wordt geshredderd aangekocht uit Kinderdijk. Eerst kuilt hij het droge riet in, om vervolgens te verspreiden met een aangepaste oude bietensnijder. Deze toepassing bevalt hem tot nu toe goed. Het riet kost over het algemeen wat minder dan stro en het breekt makkelijker, waardoor het beter is te bewerken door de bodem.
Gips
Eerder experimenteerde de veehouder met gips als bodembedekker, wat hij ook als positief heeft ervaren. De draagkracht was goed. Toch besloot De Vries niet verder te gaan met gips. Dit heeft te maken met de kelders onder de looppaden en de wachtruimten.
De kelders worden gemixt door middel van het Aeromix-systeem, die de mest mixt door middel van lucht en zuurstof. Dit moet het rijpingsproces van de mest bevorderen. De veehouder denkt dat de toepassing van gips kan leiden tot neveneffecten en het rijpingsproces in de weg kan staan.
Geen houtsnippers
Na het riet wil De Vries nog een keer met turf proberen. Collega melkveehouders maken ook wel gebruik van houtsnippers. Voor hem is dit geen optie. „Houtsnippers zijn te duur en het komt ook in de mestput terecht. Ik denk niet dat de loonwerker daar blij van wordt.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Tekst: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Verantwoorde Veehouderij