CDM: Meer ammoniakemissie weegt niet op tegen extra nitraatuitspoeling
Voor grasland zou verlenging vanaf morgen (1 september) het geval moeten zijn en voor bouwland vanaf 15 september. Dat was het verzoek van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Daarop vroeg het ministerie van LNV de Commissie Deskundigen Meststoffen (CDM) om advies.
Volle mestkelders
Deze commissie wijst op het verhoogde risico van nitraatuitspoeling. In het extreem droge jaar 2018 en de droge jaren 2019 en 2020 zorgde mineralisatie van stikstof na regenval in het jaar voor duidelijk verhoogde nitraatconcentraties in het grondwater. Het zaaien van een vanggewas na 1 oktober zal ook vrijwel altijd leiden tot een geringere stikstofopname en hoger risico op nitraatuitspoeling dan het zaaien van een vanggewas vóór 1 oktober, ook onder droge omstandigheden.
Het uitstellen van de toediening van mest heeft alleen een remmende invloed op de ammoniakemissie als het tezijnertijd koeler en natter is. Maar dat is ver van te voren echter niet vast te stellen, schrijft het CDM. Tegelijkertijd wijst de commissie er echter ook op dat mest die nu niet wordt uitgereden komend voorjaar tot verhoogde nitraatuitspoeling kan leiden, als de grond dan te nat is maar de mestkelders vol.
Geen enkele verlenging
Samengevat luidt het advies terughoudend te zijn bij versoepeling van de mestgebruiksregels bij aanhoudende droogte in de nazomer, omdat er bemestingskundig geen noodzaak voor is en het leidt tot een verhoogd risico van meer nitraatuitspoeling. Dit advies heeft geleid tot het besluit van LNV minister Henk Staghouwer om geen enkele verlenging toe te staan.