Grotere kans op leverbotbesmetting

Volgens een Werkgroep Leverbotprognose, uitgaande van de gezondheidsdienst, zijn er vanaf augustus tot in november verschillende leverbotinfecties vastgesteld. Leverbotslakken hebben zich door het vroege voorjaar van 2014 snel kunnen vermeerderen.
Vervolgens waren de omstandigheden voor de uitgescheiden leverboteieren gunstig om als trilhaarlarve een leverbotslak binnen te dringen. Dit zorgde voor veel besmette slakken die vooral in gebieden met een verhoogde grondwaterstand al in augustus besmettelijke cysten op het gras hebben afgezet, aldus de werkgroep van GD.
Preventie en behandeling
De werkgroep adviseert om gevoelige dieren als koeien en schapen te verweiden naar hooggelegen en goed ontwaterde percelen. Jonge runderen die in gebieden met een verhoogde grondwaterstand hebben gelopen kunnen na opstallen worden behandeld.
In de overige gebieden adviseert de werkgroep om via bloed- of mestonderzoek (vanaf januari) te controleren of een behandeling noodzakelijk is. Ook is het advies om te overleggen met de eigen dierenarts over de te volgen behandelingsstrategie. Dit heeft te maken met de grote verschillen in effectiviteit van de verschillende leverbotmiddelen.
Bij een overdosering van het effecieve middel tegen leverbot triclabendazol, kan resistentie tegen leverbot optreden. Daarom meld de GD dat het van het grootste belang is om het gewicht van het dier goed in te schatten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend.
Verminderde melkgift
De leverbotziekte, die voornamelijk voorkomt bij runderen, schapen en geiten, wordt veroorzaakt door een platworm die zich in de lever bevindt. In de levenscyclus van de leverbot fungeert de slak Galba truncatula, die voornamelijk leeft in het greppelmilieu, als tussengastheer.
Leverboteieren komen met de mest op het land. Het larfje dat uit het leverbotei komt besmet de leverbotslak die na een ontwikkeling van twee tot drie maanden staartlarven loslaat die zich op het gewas vastzetten als besmettelijke cysten. Bij ernstige leverbotinfecties kan dat bij schapen en geiten de dood tot gevolg hebben terwijl bij runderen verminderde melkgift en slechtere groei optreedt.