Fel protest tegen Melkveewet
Een van de grote struikelblokken is de afwezigheid van een borging van grondgebondenheid. De Kamerleden begrijpen niet dat, als zowel milieuorganisaties als de sector zelf vragen om grondgebondenheid, de regering dit niet in de wet zet. "Zo is het een lege wet", stelt Gerard Schouw namens D66.
Maar de staatssecretaris heeft de tijd niet om de wet te veranderen, stelt ze. De Melkveewet reguleert de mestproductie van melkveebedrijven. Voor 1 januari 2015 moet deze wet zijn aangenomen om de Nederlandse derogatie niet in gevaar te brengen.
AMvB
Dijksma had erop gerekend dat de sector samen met milieu-organisaties grondgebondenheid zou regelen en dat vastlegging in de wet daarom niet nodig was, vertelde ze. Toen bleek dat dat niet lukte en dat de sector zelf vroeg om wettelijke verankering van grondgebondenheid, was er geen tijd meer om dat in de wet te zetten.
Daarom wil Dijksma die grondgebondenheid nu vastleggen via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), terwijl de wet alvast door de Tweede en Eerste Kamer wordt geleid. Dat scheelt tijd. Maar met deze procedure heeft de Kamer ook problemen, omdat AMvB's in principe niet door de Kamer worden getoetst. De staatssecretaris heeft toegezegd dat dat ze dat in dit geval wel zal doen, maar kon daarmee niet veel Kamerleden overhalen.
Ondertussen speelde er nog een definitiekwestie over wat nu precies moet worden verstaan onder grondgebondenheid. Volgens Dijksma gaat het hier over mestafzet, maar andere partijen wilden ook voerproductie en weidegang daaronder laten vallen. Aan de interruptiemicrofoon wilde Jaco Geurts (CDA) wel verduidelijken wat hij eronder verstaat: "Zolang een koe niet vliegt is hij in mijn ogen grondgebonden."
Tegen de wet
Onder meer de Partij voor de Dieren, D66 en Groen Links steunen de wet niet. Maar ook de ChristenUnie heeft er grote problemen mee. "We staan voor een dilemma", schetste Carla Dik-Faber. "Aan de ene kant willen we niet stemmen voor een wet die vanwege verdeeldheid in de coalitie weinig behelst, maar aan de andere kant willen we boeren niet in de kou laten staan."
Helma Lodders (VVD) was duidelijker: volgens haar belemmert de wet de agrarische ondernemers te veel in hun handelen. Als dat niet wordt opgelost dreigt ze tegen te stemmen, stelde ze. Waarop Schouw er twaalf flessen goede wijn op inzette dat als puntje bij paaltje komt, de VVD toch weer gewoon met de regering meestemt.
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de wet. Zoals het er nu naar uitziet kan de staatssecretaris rekenen op steun van de PvdA, CDA, PVV en SGP, en daarmee op de minimale meerderheid van 76 zetels.