Huitema en Schreijer: Stoppen met Natura 2000
Zij reageren hiermee op de verschillen in natuurbescherming bij gebieden aan de grens. In Nederlands-Duitse natuurgebieden worden Nederlandse boeren sterk beperkt terwijl hun collega's over de grens juist mogen uitbreiden. De beide politici vinden dat dat niet de bedoeling kan zijn.
De aanleiding van hun noodkreet is een uitzending van RTV Oost, die toonde dat een varkenshouderij in Mander verplaatst werd omdat de uitstoot van het bedrijf een gevaar vormde voor het Natura 2000-gebied Springendal. Maar tegelijk werden aan de Duitse kant van de grens twee grote kippenschuren gebouwd.
Onwerkbare situatie
"Voor de Nederlandse grensboer ontstaat zo een absurde en onwerkbare situatie", vindt Huitema. "Hij ziet dat zijn Duitse buurman mag uitbreiden, terwijl hij dat niet mag."
Ook Schreijer vindt dat er een heikele situatie is ontstaan. "Die grensverschillen zijn helaas exemplarisch voor de uitvoering van het Europese natuurbeleid", stelt ze. "Bijzondere natuur moet uiteraard worden beschermd, maar we willen eerst voldoende helderheid en zekerheid over de toekomst."
Fundamentele discussie
Schreijer wil daarom dat de Europese Commissie de evaluatie van de Vogel- en Habitatrichtlijnen vervroegt. "Wederzijdse afstemming van de nationale uitvoering van Natura2000 moet daarbij voorop staan", zegt ze. "Dit soort verschillen moet worden voorkomen."
Ook Huitema wil een fundamentele discussie over het Natura2000-beleid. "We zitten hier met in beginsel een nationaal probleem, maar dat vloeit voort uit Europese regelgeving. De Europese Commissie ondermijnt zo onbedoeld de vitaliteit van het Nederlandse platteland."