'Interesse bokashi-hoop groeit'
Dat meldt Joost Mulder van meststoffengroothandel EM Agriton uit Noordwolde, dat het bacteriepreparaat en de kalk en klei levert die nodig zijn voor de bokashi.
Agriton is zo'n vier jaar geleden begonnen met de introductie van de Japanse 'kuilbult' in Nederland. Daarbij wordt groenafval niet gecomposteerd, maar gefermenteerd door bacteriën. Daarbij blijven de voedings- annex meststoffen veel beter bewaard dan bij compostering, aldus Mulder.
Riet en waterplanten
Het gaat bijvoorbeeld om groenafval wat overblijft na het sloten schonen, zoals riet en waterplanten. Dat wordt gemengd met wat drijfmest, eventueel stromest, bacteriën, kalk en klei en afgedekt onder plastic. Na een aantal maanden is de bokashi-hoop omgezet in een product dat kan worden uitgereden als vaste mest, licht Mulder toe.
'Meer meststoffen'
Mulder: „Met composteren gaat er veel meer verloren. Bij fermenteren bewaar je meer meststoffen, en er is ook veel minder vervluchtiging van ammoniak en geen uitspoeling.”
Onderzoek PPO
Vorig jaar en dit jaar zijn er proeven gedaan door het PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving) om te kijken hoe het gaat met plantenziektes en onkruiden, vertelt Mulder. „Onkruiden ontkiemen wel in de hoop, maar omdat alles onder plastic zit, sterven ze weer af. Ook virusziekten worden zo afgedood.”
Skrizekrite
Deze week worden er in Friesland bij vier veehouders die lid zijn van de weidenvogelvereniging Skrizekrite bokashi-hopen aangelegd. Het uitrijden van het gefermenteerde materiaal moet zorgen voor extra organische stof op het grasland, wat weer wormen en insekten moet aantrekken. Dat is gunstig voor de weidevogelstand.
„Op dit moment zijn er zo'n dertig, veertig veehouders in Nederland mee bezig”, zegt Mulder. „Ook waterschappen tonen interesse.”
Mestwet
Het materiaal zit qua mestwetgeving in een grijs gebied, omdat er (nog) geen categorie voor is. Agriton adviseert de bokashi-boeren daarom om zich te houden aan dezelfde uitrijdregels als die gelden voor vaste mest.