Video: Elektrische melkrobot van Fullwood
Het lijkt alsof de Fullwood Packo Group aan een veldtocht is begonnen om met vernieuwende technologieën hun grip op de markt voor melkwinningsapparatuur te verstevigen. Na de Saturnus-carrouselstal brengt de firma een nieuwe melkrobot op de markt die een aantal innovaties heeft, waardoor de betrouwbaarheid en functionaliteit van melkrobots verbeteren. Fullwoord Packo gebruikt voor die ontwikkeling haar 17 jaar ervaring in de constructie van melkmachines, maar ook de ‘know-how’ die ze heeft vergaard in de industriële sector.
Elektrische aansluitarm
De kern en het belangrijkste onderdeel van een melkrobot is de aansluitarm. Deze moet betrouwbaar, snel en effectieve werken. In de afgelopen jaren zijn er grote stappen geweest in de ontwikkeling van steeds betere robotarmen, maar Fullwood lijkt nu de richting te gaan bepalen. De M²erlin beschikt namelijk over een volledig nieuwe elektrische aansluitarm. De pneumatische en hydraulische aandrijvingen zijn vervangen door energiezuinige elektromotoren. Dit maakt de volledig roestvrijstalen M²erlin geruisloos. De elektromotoren verminderen het energieverbruik (34 procent ten opzichte van de oude Merlin-robot) en verbeteren het koecomfort. Met de nieuwe robotarm hoopt Fullwood dat verwijzingen naar de oude A2-arm tot het verleden behoren, want de nieuwe arm lijkt in geen enkel opzicht op de oude.
Rustiger
Waar je normaliter het gepuf en gehijg van een melkrobot hoort, is de nieuwe robot nauwelijks hoorbaar. Alleen de pulsatie van de melkmachine en het gesis van de hekken zijn te horen. Bovendien doet de robotarm heel rustig zijn werk met kleine en geleidelijke bewegingen „De vaarzen zijn daardoor veel rustiger in de box”, vertelt Rik Schoenmaker van Mewitec/Fullwood. De robotarm is ook veel veiliger geworden. De ‘force sensing’ technologie voorkomt schade of letsels aan zowel koe als machine. „Doordat de arm elektrisch is, kun je hem heel precies op een bepaalde druk afstellen. Als je de hand er tegen aanhoudt, stopt hij al. Ook als een koe per ongeluk op de arm trapt, gaat hij zonder tegendruk meteen naar beneden en even later weer automatisch naar boven.” Volgens Schoenmaker is de arm ook even snel, en wellicht nog sneller dan de oude robotarm en kan hij concurreren met andere merken.
Geïntegreerd koeverkeer
Maar naast de elektrische aansluitarm heeft de compacte M²erlin nog een andere innovatie: geïntegreerd koeverkeer. Schoenmaker: „De koe kan op twee manieren de box inlopen. Rechtdoor of schuin. Nu moet de boer dat nog bepalen, maar in de toekomst kan een koe op beide manieren in de box lopen. De koe kan door het Twin-Exit systeem wel op twee manieren de box uitlopen. Ook rechtdoor of via de zijkant. Dit maakt het mogelijk om meteen in de robotbox de koe te separeren. De robot bepaalt waar de koe naar toe gaat.” De box heeft ook een losse krachtvoerunit. De bak klapt voor de koe uit als deze gemolken wordt. Moet de koe doorlopen dan klapt de bak terug. Als de koe niet gemolken wordt, blijft de krachtvoerbak gewoon terug geklapt. Het systeem moet volgens schoenmaker zorgen dat de koeien sneller in en uit lopen. Maar de verschillende in- en uitgangen hebben nog een ander groot voordeel: „De nieuwe robot kan in elke stal en configuratie opgesteld worden, omdat je op verschillende manieren de koe in en uit de box kunt laten lopen.”
Drie uitvoeringen
De M²erlin komt in drie uitvoeringen. De eenvoudigste is de Essential, daarna volgt de Extended en de meest uitgebreide en volledige robotuitvoering is de Expert. Dan krijg je naast een Twin-Exit, tal van extra’s als CrystaLab, Vierkwartier geleidbaaheidsmeting, een ontsmettingssysteem en activiteitsmeting. De Expert ligt min of meer in de prijsklasse van de oude Merlin+ robot. Alle robots hebben de beschikking over een touchscreen en een volledig nieuw ontworpen compacte melkbox, waarmee het mogelijk is om alle types en rassen van koeien comfortabel en veilig te melken. De nieuwe machine beschikt ook over een aantal extra beveiligingen om de kwaliteit van de melk te garanderen en is standaard uitgerust met Fullwoods nieuwe Herd Management Interface (HMI). Dit geeft de veehouder toegang tot belangrijke koedata, robotinfo en de melkproductie door middel van een groot touchscreen, dat op de robot gemonteerd is. Met MerlinView kan een melkveehouder via de pc of smartphone overal ter wereld alle details van zijn robot en koeien controleren.
Nederland
In Haaften (GD) staat een van de twee M²erlin robots en de enige in de Benelux, op het bedrijf van Peter van den Bosch. De andere nieuwe robot staat in Engeland. Peter melkt al jaren met de Fullwood 225 en wilde zijn veestapel uitbreiden. Fullwood vroeg of hij de nieuwe robot wilde testen. Zijn ervaringen tot nu toe zijn positief. Grootste voordeel ten opzichte van de oude robot, vindt Peter het stille en energiezuinige functioneren van de nieuwe melkrobot. De koeien, en vooral de vaarzen, reageren volgens hem minder zenuwachtig op de robot. Het aansluiten verloopt vlot en effectief.
Vanaf 2015
Volgens Schoenmaker is de M²erlin twee jaar lang uitgebreid getest en getoetst. Het vertrouwen bestaat dat deze nieuwe generatie robot betrouwbaarder en bovendien minder storingsgevoelig is en daarbij lagere onderhoudskosten heeft. De M²erlin komt vanaf 31 januari 2015 op de markt, maar levering is afhankelijk van beschikbaarheid.