'Weidegang niet in wet regelen'
Dit was bij een rondetafelgesprek over de Melkveewet dat de landbouwcommissie van de Tweede Kamer had opgezet met milieuorganisaties en de melkveesector. De verschillende milieu-organisaties waren stellig: weidegang moet wettelijk worden verankerd, vonden onder andere Jacobijn Pluimers van Milieudefensie en Frank Dales van de Dierenbescherming.
Maar Boer was het daar niet mee eens. "Weidegang kan prima privaat worden geregeld. Daar zijn we al mee gestart en de laatste CBS-cijfers laten zien dat dat werkt", vond hij.
Fosfaat
Hij wees ook op het gezamenlijk voorstel van de melkvee-organisaties, om in de Melkveewet op te nemen dat melkveehouders maximaal een overschot van 100 kilo fosfaat per hectare mogen hebben. "Het gebeurt niet vaak dat NZO, LTO, NMV en NAJK samen een standpunt innemen", vertelde hij, "en het is uniek dat ze daarin vragen voor een aanscherping van de wet."
Dat stuitte nog op scepsis bij de Kamer en bij natuurverenigingen, die bang waren dat met die limiet de melkveestapel zou verdubbelen. "Ik ben geen voorstander van derogatie", vertelde Esther Ouwehand van de PvdD, "maar als alle boeren zoveel fosfaat gaan produceren, raakt Nederland die derogatie zo kwijt."
Sjoera Dikkers van de PvdA en Carla Dik-Faber van de CU vroegen ook wat er mis zou gaan bij een limiet van 50 kilo per hectare.
Knelpunten
"Die honderd kilo", vertelde Koen Bolscher van het NAJK, "is niet bedoeld om het fosfaatplafond te beschermen. Daar zijn andere middelen voor - zoals de kringloopwijzer en het voerspoor. Met dit plafond willen we excessen op het gebied van intensivering voorkomen." Kees Romijn van de LTO wees vervolgens naar het CBS, dat had berekend dat het fosfaatplafond dit jaar niet bereikt zou worden. "En je kunt berekenen, als je naar dde aantallen jongvee kijkt, dat dat volgend jaar ook niet gebeurt."
Die honderd kilo per hectare is nodig, legde Lubbert van Dellen van Accon avm de Kamerleden uit, om knelpunten bij de overname van een bedrijf te vermijden. Bij een overname is meestal geen financiële ruimte om meteen alle grond ook over te nemen. De nieuwe boer heeft dan maar weinig grond in eigendom, hoewel er meer grond beschikbaar is voor zijn koeien.
Hans Geurts van de NMV vulde aan: "Als je je koeien op de grond van je buurman laat grazen, het ruwvoer van de grond van je buurman haalt en daar ook je mest plaatst, is dat ook grondgebonden, maar niet voor de wet. Die kijkt enkel naar grond in eigendom."
Duidelijkheid
De sector vroeg vervolgens om meer duidelijkheid van de politiek. Bolscher: "Het heeft de afgelopen twee jaar aan duidelijkheid ontbroken, met telkens nieuwe plannen vanuit de politiek. Dat zorgt voor anticiperend gedrag bij boeren, wat bijvoorbeeld de fosfaatproductie heeft aangejaagd."
Romijn voegde toe: "Voor de zomer was toegezegd dat we na het reces, in september dus, een referentiebrief van het RVO zouden krijgen. Het is nu november en we hebben die nog niet. Zo kunnen boeren geen toekomstbeslissingen nemen."