‘Minderheid bemest volgens bemestingsplan'
Dit zegt Henk Frederix, productmanager bij OCI Nitrogen. Hij sprak afgelopen donderdag op het Topkuil-evenement in Lelystad.
Volgens Frederix ligt het percentage veehouders die een bemestingsadvies laten maken rond de 40 procent. 5 procent rekent zelfstandig aan een bemestingsadvies.
Kleinere giften
„Een nauwkeurige bemesting levert direct economisch resultaat”, houdt Frederix de aanwezigen voor. Uit eerder onderzoek van de WUR blijkt dat matige verdeling al snel 500 kilo drogestof aan opbrengst kost en 30 kilo stikstof teveel per hectare. De productmanager geeft aan dat vooral bij kleinere giften vanaf de tweede snee moeilijker zijn te verdelen. „Vanaf 15 procent overdosering is het verschil pas zichtbaar aan het gras. Dit komt neer op 30 euro per hectare”.
Kwaliteit
Frederix ziet onderweg nog veel verschil in kwaliteit van de kunstmest. „Als er een stofwolk achter de kunstmeststrooier hangt moet je afvragen welke kwaliteit de kunstmest heeft.” Hij merkt op dat de kwaliteit vooral belangrijk wordt als de strooibreedte richting de 30 meter gaat.
De productmanager waarschuwt ook voor ontmengen van blends, vooral wanneer er verschillende typen korrels in het mengsel zitten. Daarnaast benoemd hij de hardheid van de korrel. „Wanneer de korrel op de schoep ketst, kan de korrel bij onvoldoende hardheid stuk gaan. Hierdoor krijg je verschil in korrelgrootte en gewicht en zal dit ook het strooibeeld bepalen. KAS moet een hardheid hebben tussen de 50 en 100 Newton”.
Ureumstikstof
Ook noemt Frederix het verschil in dichtheid tussen KAS en ureumstikstof. Ureum heeft een lager dichtheid (750 kilo per kubieke meter) dan KAS (1040 kilo per kubieke meter). „De strooibreedte bij ureum is dus smaller dan bij KAS. Ook wijkt het strooibeeld met ureum sneller af bij wind.” Hij adviseert zowieso geen kunstmest te strooien boven windkracht 3 of hoger.