ForFarmers Hendrix komt met Melk€fficiënt
„Wij krijgen regelmatig vragen van klanten over de te kiezen strategie als het melkquotum straks verdwijnt. 'Moet ik nu ook groeien?' 'Is mijn bedrijf klaar voor de toekomst?' of 'Wat als ik niet kan groeien?' We merkten dat de consequenties en alternatieven vooraf niet altijd duidelijk in beeld zijn”, aldus Robert Meijer, productmanager melkvee.
Om boeren in die beslissing te ondersteunen, is de totaalaanpak MelkEfficiënt ontwikkeld. Daarbij wordt er gekeken naar drie processen waar de melkveehouder zelf invloed op heeft: melken, jongveeopfok en ruwvoerteelt.
Extra voerwinst
Dertig melkveebedrijven hebben al proefgedraaid met de totaalaanpak. Meijer: „Een melkveehouder met 150 melkkoeien had geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Hij maakte zich zorgen over de toekomst. Door in MelkEfficiënt met zijn eigen gegevens te rekenen, kreeg hij inzicht in de extra voerwinst van bijna €20.000 die hij kan behalen door zijn relatief hoge vervangingspercentage terug te dringen.”
„Op andere bedrijven zagen we dat juist het uitbesteden van de jongveeopfok of verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen extra voerwinst oplevert. En verhoging van de ruwvoeropbrengst per hectare is voor vrijwel ieder bedrijf interessant.”
'Eerst technisch goed draaien'
Veel veehouders willen meer melk produceren. Dat kan door groei van de veestapel of een hogere melkproductie van de bestaande veestapel. Meijer adviseert eerst te kijken naar de laatste optie. „Hiermee wordt namelijk de efficiëntie van het melkveebedrijf vergroot. Het is belangrijk om eerst te zorgen dat het bedrijf technisch goed draait. Groei van het melkveebedrijf is niet de enige manier om de voerwinst te vergroten. Als het bedrijf niet efficiënt produceert, kan groei juist ook kostprijsverhogend werken. Vandaar ons advies: optimaliseer eerst voor een efficiënte bedrijfsvoering.”